Задържане на живо в ефир: Журналистът Николай Ганчев разказа за прекия сблъсък с полицаи на протеста

Най-малко 9 представители на медии са подали сигнали за полицейски произвол в нощта на протеста

19.11.2023 | 19:08 Редактор: Елеонора Танева

Сред задържаните в нощта на протеста, бе и спортният журналист на "Дарик" Николай Ганчев. Пред Bulgaria ON AIR той разказа подробно какво се е случило и как е видял събитията от първо лице.

Вечерта на 16 ноември. Протестът срещу Българския футболен съюз ескалира. Спортният репортер на "Дарик" Николай Ганчев предава от мястото на събитието.

"Блъскат граждани, изнасят се някои от тях с мир, но навлизат, нахълтаха в бар 75", предава на живо журналистът през цялото време в ефира на медията.  Над 6000 зрители виждат как той бива задържан от органите на реда. И казва – не ги е провокирал по никакъв начин. 

"Един от полицаите започна да ме бута. Каза: "Върви бе, върви бе". Аз се спрях, опитах да му обясня, че съм журналист, че отразявам събитието, показах му, че имам акредитация, бадж за самия мач, исках да му извадя и прес карта. До такава възможност не се стигна, не се заинтересува много какъв съм и защо съм там", каза журналистът. 

Колегата на Николай – Стефан Стоянов, идва, за да обясни на полицаите ситуацията. Но без резултат.

"Имаше доста невинни, които нямаха абсолютно нищо общо с този протест, които бяха задържани тук за 10-15 минути", допълни Николай Ганчев.

Полицаите започват да освобождават след проверка задържаните един по един. Без да е разпитван, репортерът на "Дарик" също е освободен.

"Един полицай каза на своя колега: този е от медиите, пускайте го. Дори не се наложи да си покажа личната карта или прес карта. Просто ме пуснаха. Явно вече осъзнаха какво са направили", каза журналистът.

И други журналисти са се оплакали от отношението на полицаите в нощта на протеста срещу ръководството на БФС.

"Към момента имаме данни за девет човека. Повечето случаи са свързани с удряне с палки, с юмруци. Някои от тях са удостоверени от Съдебна медицина. Дори и в 1-2 от видеата се чува как журналистите казват: "Аз съм журналист" и въпреки това е документирано как биват удряни, предавано е на живо, в релно време", обясни Мария Черешева от Асоциацията на европейските журналисти в България.

Асоциацията на европейските журналисти в България иска независимо разследване на случаите на агресия и съветва всички пострадали да подадат жалби. 

"Това категорично са събития с високо обществен интерес, не може да се очаква, че журналистите ще се скрият някъде в страни и няма да излъчват това, което ги интересува всички", добави Черешева.

"Когато си журналист, когато си пратен на терен, твоята мисия е да бъдеш очите на хората, да им показваш какво се случва, да не прикриваш", завърши журналистът Николай Ганчев.

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов.