Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

МВР има проблем с личния състав, ескалацията на протеста срещу БФС е дело на провокатори, смята експерт

Ще има резултат от дисциплинарните проверки за полицейски произвол, убеден е Мариян Събев от ЦИД

17.11.2023 | 21:33 Редактор: Калина Донкова

Органите на реда са действали по устав и по учебник по време на снощните протести срещу управлението на Българския футболен съюз. Полицията не е подценила ситуацията. Това коментира в ефира на предаването "Директно" експертът по сигурност от Центъра за изследване на демокрацията Мариян Събев.

По думите му обаче най-вероятно ще има съществени резултати от дисциплинарните производства за евентуално превишаване на правомощията на представители на полицията, за които днес стана ясно, че е започнала проверка в силовото ведомство.

Обвинения в полицейски произвол след десетките ранени по време на снощните сблъсъци между протестиращи и органите на реда, дойдоха и от участници в демонстрацията. Десетки клипове бяха публикувани в социалните мрежи.

Основният проблем, според Събев, е, че в МВР има огромен проблем с личния състав, а проблемът не е нов.

„Той е разпознат от много време и при предишни протести, това не е новост. За съжаление, изглежда, че на ниво обучение и подготовка на личния състав, има много неща, които трябва да се подобряват“, категоричен е той.

Проблем има и с отношението на гражданите към институциите и разбирането за техните права и задължения, убеден е още експертът.

Нямало е вариант охраната на демонстрацията да бъде по-малко, тъй като при такава хипотеза рисковете са дори повече, каза Събев.

„Видях едно особено назряло обществено напрежение, което преля в неоправдано насилие. И протестиращите, и полицаите имат своите доводи, няма прав в тази ситуацията. Това, което видяхме на терен, е, че един мирен протест, прерасна в нападение срещу българската полиция. В тази проява няма поле на конфликт, например протест и контрапротест. Това, което се случи снощи, беше обединение на цялата нация. Напрежението е следствие на открита и целенасочена провокация на малка група хора.“, посочи той.

След предупрежденията от страна на органите на реда, след като бяха използвани пиротехника, камъни и други предмети от страна на протестиращите, е имало необходимост от водното оръдие, което би следвало да послужи като превантивна мярка.

Според Събев сблъсъците са се случили на място, което не е било част от локациите, упоменати в разрешението за провеждането на протеста, което бе издадено от Столичната община.

„Контролните пунктове бяха предварително разположени да охраняват мястото на провеждане, най-вероятно е имало преминаване на групи фенове през различни от предварително обявените позиции. Имало е преминавали през нерегламентирани места, МВР очевидно са се преместили, имало е разместване на силите и средствата“, посочи още експертът по сигурност пред Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.