Фармацевт: Пращат ни пациент за лекарство, което го няма от 2 г.

Отсрочка с хартиени рецепти дават за спешните медици и в малките населени места

25.10.2023 | 19:33 Редактор: Елеонора Танева

До първи март следващата година само спешните центрове да продължат да издават рецепти на хартия за диабет и антибиотици. Това предлагат от Министерството на здравеопазването. В момента медицинските екипи в малките населени места нямат техническа възможност да изписват електронни рецепти и така здравето на хората там е застрашено, обясняват от ведомството. Проблемите след въвеждането на електронните рецепти за изписване на антибиотици и лекарства за диабет продължават.

Въвеждането на електронни рецепти създаде проблеми на пациенти и фармацевти в цялата страна. 

"Най-лошото е, че оплакванията не са само от пациенти, но и от лекари, тоест към НПО вече се обръщат и лекари, които са много притеснени. Обръщат се и спешни медици, когато отидат на адрес дали да се занимават с мобилно приложение, дали да търсят интернет, особено в провинцията по малките населени места, където и интернет няма, дали да лекуват човек. Обръщат се и педиатри, майки с малки деца трябва да се връщат по 4 пъти до кабинета заради разминаване в кодовете", обясни Пенка Георгиева от Пациентски организации "Заедно с теб". 

Фармацевтите посочват, че част от проблема са кодовете на лекарствата, изписвани от лекарите, които са различни от тези, които ползват те. 

"Най-голям проблем е изписването на лекарства, които не се намират в мрежата. Явно номенклатурата и това меню, което те използват, все още не са изчистени и ни показва лекарства, които не са налични. Дойде пациент с лекарство, което го няма от 2 г.", уточни фармацевтът Маргарита Грозданова. 

Кодовете на медикаментите за лекари и фармацевти ще бъдат уеднаквени, заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски.

"Технологично това вече е факт и се чака одобрение от страна на МЗ, за да бъде пуснато в продукционна среда, така че това е тема, която вече е технологично затворена", заяви Йоловски.

От здравното министерство са убедени, че скоро проблемът с електронните рецепти ще бъде решен. 

Вижте повече в репортажа.