Електронизацията в здравеопазването остава мечта, изпълнени са 65% от е-рецептите

Здравният министър предлага и спешните медици да могат да изписват антибиотици

23.10.2023 | 19:01 Редактор: Тодор Петров

Електронизацията в здравеопазването остава просто мечта - за лекари, пациенти и фармацевти. Като спасителен изход от кризата, в която ни вкараха електронните рецепти, ресорният министър предлага и спешните медици да могат да ни изписват антибиотици. 

65% от електронните рецепти са изпълнени, съобщи пред депутати здравният министър и увери, че бъговете в системата ще бъдат решени скоро. Проблеми обаче има при изписване на лекарства от екипите на спешна медицинска помощ. 

"Има много неща, които трябва да се оправят. При домашно посещение няма да има възможност да се предписва по този път електронна рецепта, най-малкото защото не може да намери лекаря, който е бил на смяна", заяви проф. Христо Хинков.

Според заместника му - проф. Илко Гетов, проблемите с електронизацията на здравеопазването се преекспонират. Това предзивика остра реакция на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. 

За редица сигнали срещу отмяната на хартиените рецепти за антибиотици и лекарства за диабет съобщи и омбудсманът Диана Ковачева. 

"Защо не беше проведена предварителна информационна кампания и не е ли редно да бъде проведена тя сега и в този период да се отстранят нередностите с алтернативни възможности за закупуване на лекарства?", попита тя.

А проф. Хинков отговори, че обучения за пациентите не са нужни. От Информационно обслужване заявиха, че в по-малките населени места, независимо от възрастта на медицинските специалисти, те нямат проблеми с попълването на електронните рецепти.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 6 месеца
Пациентите чакат бързи решения! Сигнализирай за неуместен коментар