Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Здравните власти трябва бързо да оправят проблемите с е-рецептите

Основният проблем се крие в кодовете на лекарствата, смята изп. директор на БАРПТЛ

23.10.2023 | 15:09 Редактор: Калина Донкова

Основният проблем в електронните рецепти се крие в кодовете на лекарствените продукти. Това заяви в ефира на предаването „Директно“ Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства.

В последните дни, след въвеждането на задължителната електронна рецепта за антибиотици и антидиабетни лекарства, множество пациенти сигнализираха, че не могат да получат медикаментите си.

„Нашето наблюдение е, че проблемът е единствено и само в така наречените кодове. Още на 6 юли сигнализирахме на Министерството на здравеопазването, че в регистъра на националните номера има проблем и, че едно и също лекарство, в една и съща концентрация, с един и същи размер на опаковка, може да има повече от един код, което означава дублаж“, разясни гостът.

Това, което е най-важно, е достъпът на пациента до терапия да бъде лесен, убедена е Маринкова и смята, че е необходимо Министерството на здравеопазването да разрешат този казус, колкото може по-бързо.

„Пациентът трябва да си изпълни предписанието, за да започне максимално бързо лечение и всяка административна или техническа, или каквато и да била друга пречка, която го възпрепятства, трябва да бъде отстранена и именно затова здравните власти е хубаво да се вслушват във всички страни, за да могат да решават тези проблеми и да може да има резултати от здравеопазването в България“, подчерта гостът.

Маринкова коментира и причините да бъде въведена електронната рецепта, като според нея една от тях е презапасяването и неправилната употреба на антибиотици.

„Категорично вярвам в това, че това е мярка за преодоляване на този афинитет на нашите съграждани към презапасяване, дори когато не им трябва. В последния зимен период именно това доведе до напрежение по отношение на антибиотиците. Много хора ги купуват, без да са им предписани или пък по-повече, отколкото са им предписани“, изтъкна събеседникът.