Готови ли сме за електронното здравеопазване? Анулирани са 5 000 е-рецепти за 4 дни

Здравният министър обеща проблемът да бъде решен до две седмици

21.10.2023 | 13:51 Редактор: Вяра Димова

До две седмици проблемите с електронните рецепти ще бъдат решени. Това съобщи здравният министър проф. Христо Хинков. Кодовете на лекарствата вече са обединени и процедурата за аптеките ще бъде улеснена. Здравните експерти са категорични - все още не сме готови за електронното здравеопазване.

"Вероятно решихме с ускорени темпове да въвеждаме всичко накуп, от което се получават такива къси съединения. Това са толкова революционни промени за системата", смята бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова.

Според бившия директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков електронното здравеопазване трябва да се прави, за да улесни нашия живот.

"В случая се получи точно обратното. Една от причините е, че участниците в цялата "игра", нито бяха предварително уведомявани, нито инструктирани, нито обучавани, не бяха и привлечени да станат съучастници в една такава реформа. Когато правиш опит за реформа "срещу", ще се сблъскваш, не се получава", каза доц. Спасов.

А лекарите в селата са в патова ситуация, още повече, че на места няма достъп и до добра мрежа.

"Трябва да имаме обучен персонал, който да работи. Изведнъж им беше съобщено, че трябва да се съобразят и оттук нататък няма друго решение", обясни още бившият директор на "Пирогов".

В позиция до медиите от Българския лекарски съюз съобщиха, че от издадени над 60 000 електронни рецепти за по-малко от 4 дни са анулирани 5 000. В Националната здравно-информационна система има данни за попълнено пациентско досие за около 30 000 рецепти. И припомнят, че може да защитят правата на своите пациенти и лекари с протест или по съдебен път.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)