България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Паник бутоните и СОТ в действие: Саморазправи в аптеките заради е-рецептите

Много пациенти са свикнали да получават лекарства без рецепта и сега усещат дискомфорт, коментира Николай Костов

24.10.2023 | 08:28 Редактор: Елеонора Танева

Фармацевтите и личните лекари в спор за това кой е най-правилният начин за използването на електронните рецепти. 

"Цялата система е била неподготвена, основно от страна на софтуера на лекарите, който се оказа неподдържан достатъчно добре. Не им дава възможност и при най-добро желание да изпишат рецептата, трябва някой да се грижи за софтуера, от там идва част от проблема", коментира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов студиото на "България сутрин".

Най-голям проблем промените създават на спешните медици, на специалистите, които извършват домашни посещения на пациенти. По думите на госта при някои лекари има кодове, които не са актуални. 

"Всяка опаковка, дори на едно и също лекарство, е с различен код. Когато се изпише една опаковка със 7 таблетки, която съществува и с 5, когато се изпише едната, не може да се даде другата", даде пример Костов.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че през тази първа седмица след нововъведенията е имало ескалация на напрежение между пациенти и аптекари, стигало се е и до намесата на охранители.

"Във всяка наша аптека има паник бутони, натиснахме бутона за пореден сигнал и ни казаха от СОТ, че тази седмица основно с аптеки се занимават. Скандалите ескалират, не само заради неправилното предписване, много пациенти са свикнали да получават лекарства без рецепта и сега усещат дискомфорт", уточни Костов.

По думите му електронните рецепти няма да окажат влияние на липсата на лекарства, защото няма кака да се изпишат такива, които така или иначе ги няма. 

"Основните проблеми са два - единият е реекспортът, който засяга важни лекарства, и другият е чисто по производствени причини, не можем да влияем на компаниите", аргументира се председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Според него 65% изпълнение на рецептите, каквото отчете здравният министър, е съвсем нормално. Не очаква то да стигне 100%, тъй като дори при лекарства, отпускани по Здравна каса, се стига до 80%.

Гледайте целия разговор във видеото.