Протест и контрапротест в Димитровград: По-чист въздух или запазване на работните места

Екоактивистите настояха ТЕЦ "Марица 3" да спре работа

22.10.2023 | 18:46 Редактор: Вяра Димова

Жителите на Димитровград излязоха на протест срещу мръсния въздух. Те настояват ТЕЦ "Марица 3" да спре работа. А работниците в централата и техните семейства също организираха шествие с цел да запазят работните си места. Засилено беше полицейско присъствие.

"Днес сме се събрали най-вече за правото си на чист въздух", каза протестиращ.

Екоактивистите връчиха протестно писмо на ръководството на централата с ултиматум за затварянето ѝ. А енергетиците и техните семейства излязоха, за да защитят работните си места. Според тях проблемът с мръсния въздух е преекспониран, а въглищните централи са основна част от енергетиката на страната.

"Отговорните институции най-накрая да започнат да говорят истината и да започнат да говорят с фактите такива, каквито са. Да им обяснят, че когато не работим, пак има завишени нива на замърсяване. Да им обяснятq че на територията на общината работят и други предприятия. Да им обяснят, че има принос и битовият сектор. Ние също сме жители на Димитровград и искаме чист въздух, но трябва да има баланс между икономика и екология", категорични са енергетиците.

Задочният конфликт между природозащитници и енергетици започна на 16 октомври. Тогава активисти на "Грийнпийс" от осем държави организираха акция в ТЕЦ "Марица 3" с искане за затварянето ѝ.

Вижте повече в репортажа.


1
2 rate up comment rate down comment 0
Велко
преди 6 месеца
Няма смисъл да коментирате...кучето си лае...кервана си върви....на никой не му пука за теб...хората си направиха дворци във Широка лъка...там няма замърсяване на въздуха...сега пак под строй...гласувайте и чакайте от умрял писмо. Сигнализирай за неуместен коментар