Активисти на "Грийнпийс" окупираха охладителната кула на ТЕЦ "Марица 3"

Наложило се извънредно спиране на работата на централата

16.10.2023 | 13:46 Редактор: Искра Ангелова

Екоактивисти "окупираха" охладителната кула на ТЕЦ "Марица-3" в Димитровград. Върху съоръжението са се покачили алпинисти. Очаква се там да бъде изписано послание за чист въздух.

От ръководството на топлоцентралата съобщиха, че са сезирали полиция и прокуратура за акцията. Наложило се извънредно спиране на работата на централата.

Че хора са се покачили охладителната кула на ТЕЦ "Марица-3" в Димитровград е станало ясно около 2 часа рано тази сутрин. Алпинистите били забелязани от охраната на топлоцентралата. Те са част от протест на представители на "Грийнпийс". Това е първата подобна акция в България, която предприемат от организацията.

"Тази централа не може да функционира, спазвайки закона. Обикновено от цялата ѝ сграда бълват неорганизирани емисии. Искането ни е МОСВ да отнеме разрешителното, защото тя не може да го спазва. Министерството на енергетиката да излезе с план за извеждането ѝ от експлоатация", коментира представителят на "Грийнпийс" - България - Десислава Микова.

В акцията се включиха активисти от 8 държави, между които Австрия, Хърватия, Румъния, Гърция и други. Те отправят послание за чист въздух. Сред тях е и Карл Лиганза от Полша.

"Тук съм, защото вярвам, че всеки човек има изконното право да диша чист въздух и ние трябва да опазваме да околната среда", сподели той.

Мирният протест получи и подкрепа на гражданите на Димитровград.

"Само човек, който не живее в Димитровград, може да каже, че няма замърсяване. Няма кола, която да не е посипана, няма тераса с перваз, който да не е посипан. Това е престъпление", каза представителят на "Дишай Димитровград" Веселин Караджов.

Снощи централата е трябвало да започне работа след поредното спиране.

"Ние ще търсим отговорност за вредите, които ще ни бъдат нанесени вследствие на това аварийно пускане и спиране", категоричен е главният юрисконсулт на ТЕЦ "Марица-3" - Юлиян Семерджиев.

Вижте повече в репортажа.


4
0 rate up comment rate down comment 0
мда
преди 6 месеца
значи, като хвана една сопа, че като я хвърля, само на активисти ще станат. да ходят в сащ да протестират, там тецове бол, не са в зелената сделка, всичко пуши къди, на никого не му дреме. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
Недоумявам !
преди 6 месеца
Да построиш ТЕЦ и осигуриш електричество за населението и да го наречеш "Престъпление" .... Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Справедливост
преди 6 месеца
МОЛИМ ВИ, ПОСЕТЕТЕ И ВЕЛИКО ТЪРНОВО И БЪЛВАЩИЯТ К Р О Н О Ш П А Н !!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
даа
преди 6 месеца
защо не окупираха американския ТЕЦ? Той сигурно е екологичен и демократичен? Сигнализирай за неуместен коментар