България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Грийнпийс-България": Голямо замърсяване за малко енергия, да затворят въглищните централи

Меглена Антонова обясни вчерашната акция на екоактивисти по охладителната кула на ТЕЦ "Марица 3"

17.10.2023 | 07:47 Редактор: Тодор Петров

Активисти на "Грийнпийс" изписаха думата "crime" на 50-метровата охладителна кула на ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград. В ранните часове на 16 октомври те се изкачиха до една от най-високите точки на централата, за да дадат ясен знак, че престъпленията срещу хората и природата в региона трябва да спрат незабавно. 

"Това беше знак на мирен протест срещу токсичното въздействие на централи като ТЕЦ "Марица 3" върху здравето на местните хора и околната среда, но и не само на местно ниво. Затова имаше хора от доста държави, защото замърсяването на познава национални граници", коментира Меглена Антонова от "Грийнпийс-България" в ефира на "България сутрин".

Самата тя не е участвала в акцията. По думите ѝ участниците в нея са били освободени от полицията без повдигнати обвинения, а организацията на "Грийнпийс" в България не е получила официално уведомление за какъвто и да било иск.

"Не бих казала, че някой е разрешил акцията, но активистите подходиха отговорно и безопасно към тази дейност, без да нанасят някакви щети. Ясно е и на местните от Димитровград, че тази кула не се използва за работата на централата. Тя може да продължи работата си без нуждата да спира, ако има хора на тази кула. Не е имало застрашаване на здравето на околните, както и на хората, които са участвали в акцията", каза още Антонова пред Bulgaria ON AIR.

За такова малко количество енергия, което централата може да произвежда, има много голямо замърсяване и сметката е нечестна спрямо хората и природата, убедени са от "Грийнпийс-България". От 2021 г. непрекъснато се превишават нивата на серен диоксид в района, алармира Меглена Антонова.

"Замърсяването даже е по-сериозно, но то не се отчита в официалната документация. Много често от централата излизат неорганизирани емисии. Настояваме да има повече конкретика за въглищните централи - кога ще спрат да работят или ще преминат на други горива. Замърсяването трябва да бъде прекратено възможно най-скоро", подчерта екоактивистът.

Гледайте целия разговор във видеото.