Лягаш и ставаш с миризма на бакелит: В Разград недоволстват заради проблеми с въздуха

Общинският съвет отказа да вземе решение за обявяване на бедствено положение

19.09.2023 | 19:15 Редактор: Михаела Димитрова

Проблемът с качеството на въздуха в Разград отново предизвика недоволство сред местните жители. Общинските съветници отказаха да обявят бедствено положение, а институциите все още търсят причинителя.

Миризма на бакелит - с това усещане се будят сутрин разградчани. Проблемът е от години, но според местните се е задълбочил през последните месеци.

Младен Коцев е един от активистите, които настояват за решаване на проблема.

"Оплакванията са страшно много, хората подписват и петицията, лостовите механизми трябва да са малко по-корави, отколкото са в момента. Говорим за проблем, който засяга целия град и околните села", сподели той.

Общинският съвет в Разград отказа да вземе решение за обявяване на бедствено положение и възложи на общината да изготви оперативен план за действие при проблеми с качеството на въздуха. От своя страна администрацията обяви, че се търси финансиране за обновяване на пречиствателната станция за отпадни води.

Междувременно продължават проверките на РИОСВ в предприятията в Разград, като е установено превишаване на допустимите норми в отпадните води на един от заводите, поради което е наложена парична санкция.

Вижте повече в репортажа.