Йотова: Държавата абдикира от малките населени места, имаме няколко Българии

Демографската политика е ангажимент и задължително - последователност на ангажимента, каза вицепрезидентът

06.10.2023 | 14:44 Редактор: Вяра Димова
Йотова: Държавата абдикира от малките населени места, имаме няколко Българии

Демографията е тема на темите, демографията е политиката на политиките и тя изисква задължителен национален консенсус – за това работим, заедно с президента Румен Радев. За нас демографската политика е признат приоритет. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването в София на дискусия "Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата". 

Вицепрезидентът посочи, че демографската политика събира в себе си всички политики на едно общество и държава - от доходите и социалните стимули през миграционната политика, защита на труда, насърчаването на кариерното развитие до здравна политика и сигурна и стабилна среда за живот.

"Такава среда не се създава с наливането на средства или с потушаване на моменти кризи. Демографската политика е първо ангажимент, второ и задължително – последователност на ангажимента", каза Йотова.

По думите ѝ произволните мерки няма как да създадат среда, в която има предвидимост и младите българи могат да планират живота си. Вицепрезидентът изрази своята убеденост, че с безкрайно писане на големи по обем, но празни от съдържание стратегии, само с добри пожелания няма как да се води успешна демографска политика, в основата на която е сигурност във всички аспекти на живота.

Според Йотова призивите да се върнем българите в България не се адекватни на динамично развиващия се свят. Липсата на планове за развитие на регионите, която води до тежки дисбаланси, Йотова определи като един от основните пропуски през годините.

"Държавата абдикира от малките населени места и съсредоточи усилия и ресурс в няколко големи града. Днес имаме няколко Българии в географските граници на родината - България на благоденстващите и България на попарените надежди за бъдеще", подчерта вицепрезидентът. Тя посочи, че за да е успешна регионалната политика, трябва да се отчитат спецификите на отделните райони, и даде актуален пример с внесените в Европейската комисия от българското правителство териториални планове.

"Териториалните планове не отговарят на механизма за солидарен преход, не гарантират социалната справедливост. Последствията ще бъде обезлюдяването на Старозагорско, Кюстендилско, Пернишко", смята Йотова.

Снимка: Прессекретариат на президента