Денков: Няма ли териториални планове, няма и евросредства за регионите

Според премиера протестиращите са лъгани и са обект на пропаганда

01.10.2023 | 17:50 Редактор: Тодор Петров

Бойкот на преговорите от страна на енергетици и миньори след приемането на териториалните планове за въглищните централи за справедлив преход. Премиерът Николай Денков заяви, че проблемите не се решават по мегафона, а на маса и с разговори. По думите му протестиращите са лъгани и са обект на пропаганда.

"Има доста сериозни разногласия между синдикатите. Единият твърдо подкрепя идеята за дружество, което да помогне на регионите, другият има възражения. Именно затова ни трябват преговори", заяви по време на брифинг в Министерския съвет акад. Денков заради протестите на миньорите и енергетиците.

Не са конкретизирани все още социалните пакети, но са предвидени такива обезщетения. Денков даде пример с други европейски държави, в които се дават по 24 заплати, докато у нас ще бъдат отпуснати по 36, за да бъдат обезщетени протестиращите.

"Ако ние изпуснем този шанс, това ще бъде огромен удар по хората, които сега протестират. Всеки, който се замисли, ще разбере, че ние се опитваме да помогнем", добави той. 

Според премиера тези региони ще останат без евросредства, които са около 4 млрд. лева, ако териториалните планове не бяха изпратени. 

"За съжаление, крайният срок за изпращане на плановете към ЕК съвпадна със старта на кампанията за местните избори. Това даде удобен повод политически партии и кандидати за местна власт да злоупотребяват с притесненията на хората в региона, да ги лъжат с нереалистични предизборни обещания", каза още премиерът.

Той се възмути, че протести на "Мини Марица изток" се организират от водач на листа за общински съветници в община Стара Загора, а друг организатор е изявен активист на политическа партия. 

"Безотговорни политически акции, маскирани като синдикални инициативи, няма да помогнат на хората, а само на амбициите на политиците за местна власт", заяви акад. Денков. 

Според него няма да има решение с протести, блокади, волно или неволно подхранване на нечии политически амбиции в предизборна кампания, няма решение, като се блокира ежедневието на гражданите. Министър-председателят за пореден път покани протестиращите енергетици и миньори на преговори, за да работят заедно по въпросите, които ги вълнуват. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


3
2 rate up comment rate down comment 0
ОСТАВКА
преди 6 месеца
4 милиарда, които ще бъдат откраднати от фирми на ПП-ДБ! То, нали заради това направиха целия тоя цирк със СГЛОБКАТА! А целия народ ще купува СКЪП ток от Европейската енергийна борса! Честито! Те затова бързат и да ни изкарат на "свободния либерализиран пазар"! Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
Не мога
преди 6 месеца
Не искам да си представям какво ще стане с ППДБ, ако не вземете парите- цяла България ще загуби от това, че не сте успели да присвоите нито едно евро. Държава ли е- да не можеш да грабиш спокойно от бюджета, без да питаш ДПС и ГЕРБ? Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
сглобката е мафията
преди 6 месеца
Това не са "евросредства за регионите", а милиарди, предвидени за фирми, близки до властта! "Партия и ОБРЪЧИ от фирми", както казваше г-н Доган! А народът, в резултат от всички тези далавери, ще плаща по 90$ за тон емисии от 2026 г. (а след това и по 150$), отделно от цената на тока! Сигнализирай за неуместен коментар