Родители притеснени колко ще им струва първият учебен ден, сумата може да надхвърли 500 лв.

Очакват се и непредвидени разходи

03.09.2023 | 20:11 Редактор: Искра Ангелова
Родители притеснени колко ще им струва първият учебен ден, сумата може да надхвърли 500 лв.

С наближаването на първия учебен ден всяко второ семейство ще трябва да тегли чертата и да прецени какви средства от семейния бюджет да отдели, за да може да подготви детето или децата за първи учебен ден в градината, а и в училище.

Тези, които подготвят рожбата си за първи учебен ден в училище, вероятно ще изхарчат над 500 лв. - толкова излиза покупката на нова раница, зимни дрехи и обувки, пижами, пантофи, учебници, учебни помагала, тетрадки и консумативи като пластилин, ножици, пергели, и др. Някои училища изискват покупката и на задължителна училищна униформа, която също оскъпява първия учебен ден.

Снежина обясни, че тази година 6-годишната ѝ дъщеря ще бъде в предучилищна група.

"Ние сме предучилищна, това ще е първа година предучилищна, и няма да сме първи клас. За момента не сме се замисляли какви средства ще отделим, но със сигурност ще отделим. Замисляме се да отделим стаята - да вземем бюро, за да има къде да си пише домашните. Конкретна сума ми е трудно да кажа", каза тя, цитирана от БГНЕС.

С нея коментирахме и дали са срещнали трудности със записването на дъщеря им в детска градина.

"Ние срещнахме големи трудности с детската градина. Там няколко пъти подкрепа не ни приеха и ни се наложи да я запишем в частна детска градина. Сега сме в държавно училище по някаква невероятна случайност, може би много голям късмет изкарахме. В първи клас ще я записваме в държавно училище", поясни Снежина.

Крайната сума, която ще бъде отделена от семейния бюджет, вероятно ще стане ясна едва след 15 септември, защото ще излязат и непредвидени разходи.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR