Отпускат 10 млн. лв. за 3459 неприети деца в градини и ясли

Министерството на здравеопазването публикува правилата, по които ще се раздават средствата

22.08.2023 | 14:24 Редактор: Михаела Кирилова
Отпускат 10 млн. лв. за 3459 неприети деца в градини и ясли

До края на годината компенсации за деца, които не са приети в общински или държавни градини и детски ясли поради липса на свободни места, ще могат да се получават за 3459 деца месечно. Това става ясно от проекта на наредба, в който Министерството на здравеопазването публикува правилата, по които ще се раздават средствата тази година.

Мярката се прилага от миналата година и е насочена към деца, които са останали без място в ясла. Тогава обаче бяха заложени 600 хил. лв., които се оказаха крайно недостатъчни, а сега предвиденият ресурс до края на декември е 10 млн. лв. Право на помощта имат родители, чиито деца от тримесечна възраст до 1 септември в годината, в която навършват тригодишна възраст, не са приети в ясли или в яслени групи в общински или държавни детски градини поради липса на свободни места, макар да са спазени всички изисквания.

Право на помощта ще имат и родителите на деца, навършили две години, към началото на съответната учебна година, когато в населеното място по настоящия им адрес не е разкрита детска ясла или яслена група в детска градина и децата не са приети в детска градина поради липса на свободни места.

Повече по темата четете в Investor.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)