България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Разпределят обезщетенията на стопаните заради украинския внос, парите са недостатъчни

В последната година зърнопроизводството е на загуба, слънчогледът прегоря, заяви Илия Проданов

08.08.2023 | 08:41 Редактор: Михаела Кирилова

От утре земеделските стопани, отглеждащи слънчоглед, могат да кандидатстват за спешна финансова помощ.

"Помощта е в размер на 32 млн. лв. за петте държави, които бяхме пострадали от украинския внос. Всички стопани, които са имали площи от слънчоглед миналата година, могат да кандидатстват до 22 август. Тези пари със сигурност няма да са достатъчни. Като производителите никога не сме твърдели, че помощите могат да помогнат на бранша. Има нужда от справедлива цена и от пазар на продукцията, а не от подпомагане", каза съветникът на министъра на земеделието и храните и председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов в студиото на "България сутрин".

Той сподели, че до края на септември парите трябва да постъпят в сметките на тези, които са кандидатствали. По случая с украинското зърно Проданов коментира:

"Ситуацията не е стабилизирала, ние имаме 690 хил. тона стара реколта слънчоглед. При очакваната нова реколта, която се предполага, че ще е 2,2 млн. тона, ние реално имаме за още една година. Износът на слънчоглед не е лесна задача, защото не много държави купуват. Повечето държави внасят директно олио. Ние трябва да намерим начин да реализираме нашата продукция на местния пазар. Затова беше предприета тази мярка. Най-големите проблеми са климатичните промени, липсата на адекватна растителна защита. Забраната за препарати за растителна защита, които Европейската комисия предприема, се отразява пряко върху производството. Това е основната разлика с колегите от Украйна. Защитата им е по-висока".

"Опитваме се да даваме винаги ценни съвети и да насочваме министерството. В момента е важно да се отбележат промените в стратегическия план. За да се случат промените, Европейската комисия трябва да ги получи и след това има 3 месеца за разглеждането им. До септември месец трябва сме готови с предложенията", добави съветникът на министъра на земеделието и храните в ефира на Bulgaria ON AIR.

Проданов отбеляза, че се забелязва отлив на хора, които се отказват от бизнеса или фалират. Другата част от тях теглят кредити, за да покрият загубата.

"За жалост, в такъв момент на война никой бизнес не печели. В последната година зърнопроизводството е на загуба. Надяваме се това да отмине. При добива очакваме обобщение на реколтата. Пшеницата и царевицата са малко притеснителни. Каквато и да е цената, няма да покрие разходите. От миналата година е 50-60% надолу. Слънчогледът прегоря и положението е трагично", коментира Илия Проданов.

В края на разговора той каза той изтъкна, че няма как да има реформи при смяна на министър и кабинет през няколко месеца. "Тези промени изискват постоянство и дългосрочна политика", отбеляза Проданов.

Гледайте целия разговор във видеото.