България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как да ограничим разходите за училище и от каква промяна има нужда образованието?

"Големият разход е, когато трябва да заплатим за уроци и помагала, каза Яна Алексиева

28.08.2023 | 08:04 Редактор: Тодор Петров

Само две седмици преди първия учебен звънец, родители и търговци алармират, че ще трябва да заделим повече средства, за да купим всичко необходимо на учениците.

"Много е важно за кой клас подготвяме ученика и какво искаме да сложим в раницата. Може родителят да попита учителя какво трябва да купи, защото купуваме доста неща, които не са чак толкова необходими. Аз изчаках известно време, за да видя от какво наистина има нужда моето дете в първи клас. Тази година има и помощи от 1 до 4 клас, родителите се справят", коментира Яна Алексиева от Асоциация "Родители" пред Bulgaria ON AIR.

Гостът обърна внимание, че една част от учебниците са безплатни, а в някои училища детето може да остави всички учебници и помагала в класната стая.

Според Алексиева, много по-голяма тема е, когато родителите започнат да дават пари за всякакъв тип частни уроци. Тя обърна внимание, че все повече пада възрастта, на която детето тръгва на частни уроци. 

"Големият разход е, когато трябва да заплатим за уроци и помагала, за които не е много ясно защо са ни", отбеляза Алексиева.

В студиото на "България сутрин" тя показа наръчници за родители за първи и пети клас. На сайта на Асоциация "Родители" може да се видят в пълното им съдържание. Наръчниците се обновяват всяка година. 

"Не държа всичко да бъде онлайн, децата имат нужда и от офлайн света - да пипнат книга, да отидат в библиотека. Не е въпросът доколкото е евтино, а колко е ефективно, балансирано и смислено едно образование. Образованието да е близо до децата, родителите и учителите да чуят децата какво им е интересно", подчерта Алексиева.

"Тази година почти няма какво да купувам за един четвъртокласник, защото през годините сме се презапасили доста. Ключово важно е как ще намери той мотивацията, за да може тези деца да учат и да виждат как се развиват. Учениците споделят, че училището върви малко по-бавно от техния свят. Децата ни имат нужда от много повече умения, отколкото от знания", каза още гостът. 

По думите на Алексиева има нужда да начертаем пътна карта къде искаме да стигнем с това образование. Важно е и учителите да бъдат чути за учебното съдържание. 

"Никога не съм имала оценка за поведение, може би преди доста време е имало. Въпросът е да изберем дали вървим към човешкото. Много често ми е тъжно, когато училището става безчовечно. Няма екип от възрастни, които да подкрепят детето. Още повече на родителите на детето им липсва подкрепа, когато някой им казва: Сега ще ви отнемем тези социални", посочи още гостът в студиото.

Гледайте целия разговор във видеото.