Синдикат "Защита" предупреди, че подновява протестите

Ще бъдат открити палаткови лагери пред Министерския съвет и пред Министерството на здравеопазването

27.08.2023 | 09:55 Редактор: Михаела Кирилова
Синдикат

Синдикат "Защита" съобщиха, че подновява протестите от 30 август. Ще бъдат открити и палаткови лагери пред Министерския съвет и пред Министерството на здравеопазването. Според синдиката към настоящия момент не са разпределени справедливо допълнителните средства, отпуснати от парламента, за увеличение на заплатите на заетите в Центровете за спешна медицинска помощ. 

В писмо до министър-председателя акад. Николай Денков от "Защита" настояват да "не бъде допуснато крайно несправедливото и обидно недооценяване на труда на заетите в Спешните центрове, което прие т.нар. Отраслов съвет в отрасъл "Здравеопазване", а именно да бъде дадено на всички по равно увеличение от 22 процента". От синдиката припомнят, че с писмо са поискали среща с премиера на 31 август, но до този момент не са получили отговор. 

Синдикат "Защита" протестира на 21 август с искане за справедливо разпределение на увеличените средства за спешната помощ. По време на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването, беше договорено възнагражденията в центровете за спешна помощ да се увеличат с 22 на сто по категории персонал.

По думите на Красимир Митов, председател на синдикат "Защита", този процент би "разтворил ножицата" още повече, тъй като това не отговаря на обещаното на срещата с министър Хинков, предаде БТА.

За работещите в центровете за спешна помощ и в регионалните здравни инспекции в бюджета за тази година са предвидени допълнително 30 млн. лв.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR