България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Синдикат "Защита": Няма кой да работи за 1000 лв., Хинков да каже кои са феодалите в болниците

Упражнява се терор върху хората, заяви Красимир Митов

22.08.2023 | 08:06 Редактор: Елеонора Танева

Протестиращи от синдикат "Защита" поискаха оставката на премиера и цялото правителство. Те излязоха под прозорците на властта и заплашиха с национална стачка, защото, по думите им, са "брутално излъгани". 

"Министър Хинков не може и не иска да се справи с проблемите на българското здравеопазване. Батакът, който е забъркан от години, продължава. Не може и не иска да предприеме никакви действия за излизане от кризата, с действията си задълбочава кризата и губи доверието на хората", коментира председателят на Национален синдикат "Защита" Красимир Митов в студиото на "България сутрин".

По думите му здравният министър не е увеличил парите в здравеопазването и го цитира, че "пари ще има, когато България влезе в Еврозоната".

"На всички се дава поравно, без да се оцени справедливо трудът им - от санитар до лекар да получат справедливи възнаграждения. Няма кой да работи за 1000 лв. Хвърлиха по едни 22%, но в тях влизат и осигуровки, и клас прослужено време, което не са 22%", подчерта гостът.

Искане, което още не е взето предвид, са поисканите средства за издръжка на Центровете за спешна медицинска помощ, увеличаване на средствата за работно облекло и купони за храна.

"Ножицата на несправедливостта се разтваря. Преди 2 г. след протести, с решение на МС в здравеопазването заплатите станаха 1500 лв. за сестра и 2 000 лв. за лекар. Съотношението вече е 1200 лв. Между шофьор и лекар преди 2 г. беше 500 лв., в момента разликата е повече от 2 000 лв. Това изкривяване доведе до тези протести, шофьорите ще продължават да отстояват своите права", категоричен беше Красимир Митов.

Той допълни пред Bulgaria ON AIR, че на вчерашния протест на много хора им е прилошало и са чакали един час линейка. След това директорът на ЦСМП - София търсел обяснение от служителите си защо са докарали хора, които са с нормално кръвно. Митов уточни, че те са пили хапчета, които през този час са подействали. 

"Упражнява се терор върху хората от хора самозабравили се, няма намерение нещо да се промени и да се отвори системата за млади хора", убеден е председателят на Национален синдикат "Защита". 

Митов заяви, че искането за оставка на здравния министър ще остане, а очакванията са да бъде назначен министър, който да се бори със "здравната мафия".

"Министър Хинков каза, че болниците са феодални дружества - питахме кои болници се управляват от феодали, за да вземе спешни мерки. Едно говори, за да са хареса на хората, но тези хора продължават да получават по 1 млн. заплата", каза още събеседникът. 

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 8 месеца
В нормалните, европейски държави лекарите получават 10 пъти повече пари. Няма как този *** да ни убеди, че шофьор, който е само изпълнител и не носи никаква отговорност за човешкия живот трябва да получава само 500 лв по-малко. Когато шофьора учи 6 години, специализира още 5, за което много често и заплаща, след което се усъвършенства цял живот, тогава може да претендира за такава малка разлика в заплащането. Освен това, нека този човек да обясни как точно се е диагностицирала хипертонията! Сигнализирай за неуместен коментар