По-широка закрила от насилие: Терминът "интимна връзка" влезе в закона

След 5-часови дебати народните представители приеха поправките

07.08.2023 | 18:45 Редактор: Вяра Димова

Заради зачестилите случаи на насилие над жени, депутатите прекъснаха лятната си ваканция и се върнаха в пленарната зала. Извънредното заседание беше свикано след случая с 18-годишната Дебора от Стара Загора, нарязана брутално с макетен нож. Депутатите приеха гаранции за защита от домашно насилие, като в законодателството вече фигурира терминът "интимна връзка".

Препъникамъкът сред депутатите се оказа как жертвата ще докаже пред закона, че е имала отношения с насилника си. Управляващите побързаха да обяснят. 

"Интимна връзка представлява съвкупност от доброволни и трайни лични, интимни, сексуални отношения между две лица, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон, трайни са, ако са поне от 60 дни", обясни промените Надежда Йорданова от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Това доведе до още по-голямо объркване сред депутатите и разгорещи дебата. 

"Кой ще брои тези дни? Ако са минали 30 дни, какво правят партньорите", попита Иван Ченчев от БСП. "Значи ли че трябва да има видеорегистратор, който да доказва връзката", каза Андрей Чорбанов от ИТН.

"Вчера станаха 60 дни от тази коалиция и понеже те са жертва на домашно насилие в тази интимна връзка, вече могат да обосноват след 60 дни какво се случва", заяви Радостин Василев.

"Ще има и една повече, корените на това са дълбоко във възпитанието, образованието, в манталитета и абсолютното бездействие на държавните органи. Едва ли има някой, който да не знае, че ако в Стара Загора полиция, прокуратура и съд си бяха свършили работата, днес нямаше да имаме извънредно заседание", настоя Тошко Йорданов от ИТН.

"Този текст не просто не помага на борбата с насилието, а затруднява и я блокира", посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

В крайна сметка, след 5-часов дебат депутатите приеха промените на две четения. Преди това имаше и нови предложения и притеснения. 

С направените поправки в закона депутатите записаха - закрила от насилие могат да търсят и хора, които са в интимна връзка

"Дебора беше точно в интимна връзка и когато е получила първите заплахи, ако днешните промени бяха факт, щеше да получи закрила", категоричен бе Кирил Петков.

Депутатите гласуват промените в Наказателния кодекс. В него се предвижда за средна телесна повреда наказанието да се увеличи от 6 на 8 години затвор, без право на пробация и глоба между 500 и 1000 лв.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)