Понятието "интимна връзка" скара депутатите - откога се броят 60 дни отношения?

Народните представители разглеждат промените и на второ четене

07.08.2023 | 13:50 Редактор: Елеонора Танева

Депутатите ще решават и на второ четене промените в Закона за домашното насилие. Дебатите преди първото гласуване на текстовете предизвикаха високо напрежение в пленарната зала. Вносителите на промените определиха срок от поне 60 дни връзка,  за да попада под текстовете "интимни отношения".

"Интимна връзка представлява съвкупност от доброволни и трайни лични, интимни, сексуални отношения между две лица, независимо от това дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон, трайни са, ако са поне от 60 дни", обясни промените Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

"60-те дни кога започват - от първата среща или от първия сексуален контакт?", попита депутатът от ИТН Андрей Чорбанов.

Независимият народен представител Радостин Василев също имаше свое обяснение за срока от 60 дни. "Искат 60 дни от личен опит. Вчера станаха 60 дни от тази коалиция и понеже те са жертва на домашно насилие в тази интимна връзка, вече могат да обосноват след 60 дни какво се случва", каза Василев.

"Дебора беше точно в интимна връзка и когато е получила първите заплахи, ако днешните промени бяха факт, щеше да получи закрила", категоричен бе Кирил Петков.

От ИТН гласуваха с "въздържал се".

"Ще има и една повече, корените на това са дълбоко във възпитанието, образованието, в манталитета и абсолютното бездействие на държавните органи. Едва ли има някой, който да не знае, че ако в Стара Загора полиция, прокуратура и съд си бяха свършили работата, днес нямаше да имаме извънредно заседание", заяви Тошко Йорданов от ИТН.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов заяви, че дебатът вместо да решава проблеми, ги задълбочава.

ОТ БСП гласуваха "против" промените.

"Този текст не просто не помага на борбата с насилието, а затруднява и я блокира, защото за да докажеш и накажеш насилника, първо трябва да докажеш интимна връзка", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 8 месеца