Асен Василев: Вече имаме адекватен бюджет и сме на излишък от 500 млн. лв.

Целта е до края на септември да бъдат приети всички закони по Плана за възстановяване и устойчивост, заяви финансовият министър

03.08.2023 | 12:49 Редактор: Тодор Петров
Асен Василев: Вече имаме адекватен бюджет и сме на излишък от 500 млн. лв.

"Проблемите с неправилното бюджетиране вече са решени и вече имаме бюджет, който е адекватен - с 3% дефицит, запазени и надградени социални плащания и без увеличение на данъчната тежест", каза финансовият министър Асен Василев на пресконференцията в Министерския съвет.

"Целта, която сме си поставили заедно с ръководството на парламента, е до края на септември всички закони по Плана за възстановяване и устойчивост, свързани с второ плащане, да бъдат приети", добави той и отбеляза, че една голяма част от законите вече бяха приети от парламента. 

Министър Василев каза още, че в ускорени срокове се работи по останалите мерки, които не са законодателни, така че всички или почти всички да са готови до края на септември. Става въпрос за мерки, свързани например с комисията за енергиен преход - нейният доклад да бъде изготвен и публично обсъден, част от възлаганията, които са забавени, да бъдат направени или разработени, съответните поръчки да бъдат пуснати по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Това би ни позволило, ако към края на септември сме готови с по-голямата част от условията за второ плащане, да поискаме второ плащане и да го получим в рамките на годината", посочи Асен Василев. 

Той добави, че новите ръководства на НАП и Агенция "Митници" за последните малко под 60 дни са успели да съберат около 2 млрд. лв. повече приходи, отколкото държавата е направила разходи.

"Заварихме хазната на дефицит от 1,2 млрд. лв., в момента е на излишък от 500 млн. лв. и това показва, че всъщност тези средства винаги са били, въпросът е бил да се съберат данъците", изтъкна финансовият министър.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR