Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Проф. Александър Томов: В Бюджет 2023 няма резерви и всичко е на ръба

Тази година няма да бъде година на подем, заяви председателят на партия "Българска социалдемокрация - Евролевица"

02.08.2023 | 21:14 Редактор: Вяра Димова

Бюджет 2023 е уникален, тъй като се приема няколко месеца преди края на годината. Това е по-скоро счетоводен бюджет. Наследството, което получиха от т.нар. мартенски бюджет, е много лошо. Няма резерви в него. Всичко е на ръба. Това каза председателят на "Българска социалдемокрация - Евролевица" проф. Александър Томов в студиото на "Денят ON AIR".

Дефицитът от 3% може да бъде спазен, анализира гостът, като подчерта, че заложените ограничения в бюджета са големи.

"При такъв изпилен бюджет ще имаме неголям дефицит. Предвиденият растеж 1,8% е малко над прогнозите на БНБ и ЕК", заяви той и добави, че всичко, което става на германския пазар, засяга България.

Пред Bulgaria ON AIR проф. Томов обясни как би ни се отразила рецесията в Германия.

"Ще повлияе на растежа, ще повлияе на приходите. Отвън имаме натиск поради тези по-слаби показатели в ЕС, от друга страна Министерството на финансите е принудено да притиска бизнеса. Това е като менгеме за бизнеса. Ние внесохме един алтернативен бюджет. Ние сме за много по-смели мерки на държавата, за по-големи капиталови разходи, за активни действия в областта на инвестициите. Сегашният бюджет е с нищожни чужди инвестиции", посочи председателят на "Българска социалдемокрация - Евролевица".

Според него България изостава от другите страни в Европа заради пасивните бюджети.

"Ако не се отворим към световните инвестиции, няма да можем да очакваме сериозен прираст само с няколко сектора, които по силата на войната в Украйна направиха. Това е военният сектор, енергетиката. Самият бюджет е направен да издържи няколко месеца. Тази година няма да бъде година на подем. В бъдеще виждам една различна стратегия, която трябва да влезе в хода на събитията", каза още проф. Томов.

Приетото в новия бюджет преди няколко дни не предвижда увеличаване на определена фигура на държавния дълг, коментира той. "В този вид не е чак толкова лошо. Когато се вземе дълг за определени големи проекти и той е част от по-голяма инвестиция - това може да има добър ефект", смята икономистът.

По думите му не можем да влезем бързо в Еврозоната. "Външният фактор не е благоприятен в момента", добави проф. Томов. По отношение на промените в Конституцията той споделя възгледите на "Правосъдие за всеки".

Проф. Томов коментира и предстоящите местни избори. "На последните избори 65% не гласуваха за нито една партия. Има висок процент на платен вот. Проблемът е как да върнем доверието. Левицата е в тежка криза. Налагат се смели решения. Вълшебната дума е коалиционност", обяви той.

Гледайте целия разговор във видеото.