Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Проф. Халачев: 0,4% бюджет за култура? Асен Василев няма никакво понятие от сектора

В България изкуството не може да бъде пазарно, категоричен е режисьорът

02.08.2023 | 20:54 Редактор: Тодор Петров

0,4% от БВП отиват за култура от новия бюджет, който е в сила до края на годината.

"Асен Василев каза нещо, което не беше прието никак добре от цялата наша общност. Не ставаше дума за пари в торба. Той предлага една чисто пазарна инициатива - "дайте добра култура, ще ви дадем пари". Такъв подход звучи понякога симпатично, че държавата следи за какво дава пари. Но това е дълбоко погрешно. Ние не сме в ситуацията на САЩ и Индия, у нас културата не носи пари. Министър Василев не осъзнава този процес. На всичкото отгоре го повтори и Кирил Петков", заяви режисьорът проф. Любомир Халачев в студиото на "Денят ON AIR".

Той призна, че се страхува от състоянието на финансовия министър, тъй като в мирно време той е най-важният човек след министър-председателя.

"Изведнъж се оказва, че той няма никакво понятие от сектор "Култура", който е много важен. Да обяснява, че 0,4%, след като ние неистово сме се борили през годините за този 1%... Непрекъснато спорим. Имахме 0,7% при Стефан Данаилов, оттогава се смъква и сега изведнъж 0,4%. Парите са повече, защото брутният продукт нарасна, но и цените се вдигнаха", настоя проф. Халачев пред Bulgaria ON AIR.

Той даде пример, че "един среден филм в България струва около 1 млн. лв." А при вдигнатите цени струва 1,2 млн. - 1,3 млн. лв. Откъде да намерим тези пари, нямаме създадени механизми, каза режисьорът. 

"В България изкуството не може да бъде пазарно. Култура е онази атмосфера, в която обществото трябва да живее, ако иска да се развива нормално и да не се избива с тояги по улиците. Апропо, вече го виждаме. Културата ни учи на морал, отношение и неща, които не могат да дойдат от само себе си", изтъкна проф. Халачев.

По думите му човешкото общество трябва да има организатор като културата, иначе ще се превърнем в животинско царство.

"Слушах много внимателно Емануил Йорданов, който каза, че законът трябва да е направен така, че той да се чете и да не дава възможности за интерпретации, каквито всеки си иска. Имаме лоша и неорганизирана законова база и не можем да се похвалим с хора, които работят в законовата сфера", добави режисьорът.

Според него у нас децата не се учат от първи клас, че когато едно нещо е лошо, то е лошо, без значение дали го прави баща ти, чичо ти, леля ти или съседът. 

"Думата "реформа" изгуби своя смисъл в българския език. Всеки политик трябва да има план за неговото министерство и отдел. Тогава можем да кажем: Ще направя такива промени и това ще доведе до еди какво си. Чувам общи приказки и заклинания", посочи проф. Халачев.

Гледайте целия разговор във видеото.