Христо Мутафчиев: Бюджетът за култура не е намален, той е нищожно увеличен спрямо 2022

"Не съм съгласен бюджетът за култура през 2025 г. да бъде сведен до мизерните 0,4 %", пише актьорът

31.07.2023 | 11:41 Редактор: Михаела Димитрова
Христо Мутафчиев: Бюджетът за култура не е намален, той е нищожно увеличен спрямо 2022

"Нека внесем малко яснота! Бюджетът за култура не е намален. Бюджетът за култура е нищожно увеличен спрямо миналата година. Благодарение на разума на по-голямата част от народните представители - и управляващи, и опозиция, парите ще бъдат разходвани правилно. Не за проекти, а за да попълнят недостига на средства за възнаграждения, както и за обезпечаване на дейностите в сферата на изкуствата. Това обаче е крайно недостатъчно и затова обществото реагира и показва своето несъгласие в момента, за което аз лично съм безкрайно благодарен. Това е правилната форма на обединение." Това написа актьорът Христо Мутафчиев във Facebook профила си.

Той допълва, че през октомври Министерството на финансите би трябвало да представи проект на бюджет за следващата година. "Ако в бюджет 2024 не бъдат заложени допълнително 300 млн. лева средства за възстановяването и развитието на българската култура не само в държавния сектор, но и като гаранция за увеличаването на парите за всички независими творци и специалисти, то управляващите ще покажат ясно, че не им пука за българската култура. Тогава структурите от цялата страна на всички синдикални дружества ще излязат в ефективни стачни действия и аз лично ще участвам много активно в инициативата "Една седмица без култура" за цяла България. И съм убеден, че и тогава цялото общество ще заяви отново подкрепата си", категоричен е актьорът.

Той пише, че сменя профилната си снимка, като ще постави 0,4 % като знак на несъгласие с политиката на Министерството на финансите. "Не съм съгласен бюджетът за култура през 2025 г. да бъде сведен до мизерните 0,4 %!", добавя актьорът.

"Надявам се, че Асен Василев ще направи необходимите преизчисления, защото го дължи не на мен, а на всички писатели, преводачи, художници, кинодейци, артисти, музиканти, читалищни и музейни дейци, библиотекари, археолози, изследователи на изкуствата, на всички специалисти, които работят в сектора, на цялото общество, за което културата е все още е ентусиазъм и ценност", пише още Мутафчиев.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 9 месеца
Културата не е приоритет на това правителство. Най-циничното в случая е желанието на началниците му да бъде обявен за национален празник 24-ти май, посветен на славянската писменост и КУЛТУРА. Сигнализирай за неуместен коментар