Колко кубика дърва за огрев са необходими за домакинство? Депутатите решиха посред нощ

"Възраждане" обвиниха ДПС в схема за купуване на избиратели

29.07.2023 | 10:07 Редактор: Юлиан Христов
Колко кубика дърва за огрев са необходими за домакинство? Депутатите решиха посред нощ

Общото количество дървесина, което едно домакинство може да закупи за една календарна година, остава до 10 пространствени куб. метра, решиха депутатите. На второ четене беше отхвърлена предложената промяна в Закона за горите домакинствата да могат да закупят по-голямо количество дърва за огрев - до 10 плътни кубика.

Предложението за увеличаване на количеството дърва за огрев на едно домакинство беше внесено от депутати от ДПС. Елхан Кълков отбеляза, че хората в населени места над 1100 метра височина не могат да изкарат зимата с 10 пространствени кубика дървесина. 

Манол Пейков от "Продължаваме промяната-Демократична България" обясни, че 10 плътни кубика са около 16 пространствени кубика дърва. По думите му 8-9 пространствени кубика са достатъчни за отопление на хората.  

От "Възраждане" коментираха, че идват местни избори и ДПС трябва да си продължат схемите и практиките, които са използвали до момента. Ивайло Чорбов от "Възраждане" заяви, че няма да дадат назад за българската гора. "Подкупвайте избирателите, но организирайте защитата на българската гора", призова той. 

Председателят на Народното събрание Росен Желязков апелира депутатите да се придържат към темата. "Иначе всички можем да кажем Je suis Rodopi", посочи той.

Председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ коментира, че всички домакинства трябва да получат толкова дърва, колкото имат нужда, пише БТА.

Остана изискването физически лица, закупили стояща дървесина на корен за лична употреба без право на продажба, да могат да извършват добива самостоятелно, само ако притежават удостоверение за правоспособност. По този повод Карадайъ разказа, че хора на по 60 години коментират, че от 10-15 годишни ползват моторен трион и се чудят какво удостоверение ще им търсят. "И за ръчния трион, и за брадвата ли ще ми търсите, и за носене на обувки", питали те. 

Право на закупуване на дървесина от държавни или общински гори, или от склад имат физически лица, представители на едно домакинство, с постоянен или настоящ адрес в съответното населено място, които са включени в списък, изготвен от кмета на населеното място или съответно от кметския наместник. С измененията се предвиждат условията, при които правоимащи, невключени в окончателния списък за съответното населено място, ще могат да подават заявления и след 30 април на съответната година.

Лица, които отговарят на изискванията, но не са включени в списъка, при наличие на останали количества дървесина, могат да подадат до кмета, съответно до кметския наместник, заявления за включване не по-късно от 31 август, приеха депутатите.

Снимка: БГНЕС