Разрешиха до 15 кубика дърва на домакинство за зимата, хората недоволстват

За живеещите в планинските райони отоплителният период е значително по-дълъг и е необходима повече дървесина

14.07.2023 | 16:20 Редактор: Искра Ангелова
Разрешиха до 15 кубика дърва на домакинство за зимата, хората недоволстват

До 15 кубика дърва за огрев ще е общото количество дървесина, което едно домакинство ще може да използва за един отоплителен сезон.

Тази промяна в чл. 111 от Закона за горите мина на първо четене в парламента и бе подкрепена с 126 гласа "за". От "Възраждане" натиснаха бутоните "против".

Вносител на законопроекта е Ализан Яхова и група народни представители от ДПС.

Според действащия в момента регламент в Закона за горите едно домакинство има право да закупи до 10 пространствени куб. метра. Тези ограничения бяха въведени в началото на тази година с решение на 48-ото народно събрание. Така направените правила обаче предизвикаха недоволство сред хората, особени от тези, които живеят във високопланинските райони и отоплителният период е значително по-дълъг, което води до използването на повече дървесина.

Според вносителката на промените за отопление, в тези райони особено, са необходими по-големи количества дърва, защото 10 кубика са крайно недостатъчни

Другите промени, които бяха предложени и приети, е да отпаднат удостоверенията, които се изискваха, за да могат физическите лица самостоятелно да извършват добива на дървесина, пояснява "24 часа".

Мотивите за това решение са, че физическите лица в планинските райони добиват сами и със собствени средства дървесината в условията на ползването на лични нужди, като основната причина за това е икономическият фактор - това е най-евтиният начин за отопление и бързина на добива.

За тези, които са изпуснали срока за подаване на заявления за дърва, няма да има проблем да го направят и след неговото изтичане. В момента той е до 31 март, но поради поставянето в неравнопоставеност спрямо другите този срок отпада, пише в мотивите на законопроекта.

Задължението държавните горски стопанства и общините ежегодно до 31 януари да публикуват на интернет страниците си информация откъде ще се добива дървесина и определените количества се удължава с 1 месец - до края на февруари. Мотивът за това е, че през януари е най-тежката част от зимния период и е трудно проходим, за да се прави инвентаризация за наличието на възможност за дърва за огрев.

Снимка: БГНЕС