България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Илина Мутафчиева, ПП-ДБ: Къщи за отдих правят бизнес с дърва, получени на ниски цени

Списъците за отпускане на дърва за огрев на домакинствата да се правят на централно ниво, призова депутатът

20.07.2023 | 08:47 Редактор: Елеонора Танева

На първо четене парламентът прие промени в Закона за горите. Депутатите забързаха процедурата, която ще позволи повече дърва за огрев за домакинствата. 

"Не трябва да приемаме закони по бързата писта, парламентът отлага много важни закони във времето, а сега се бърза за една седмица да мине през комисии, да се съкрати срокът и то по обществено значими въпроси каквито са горите. Те са важна ценност за всеки. Променят правилата на играта - да се увеличат количества. Правят се списъци, когато влезе домакинство в такъв списък, получава дърва за огрев на преференциални цени", обясни депутатът от ПП-ДБ Илина Мутафчиева в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ реалното увеличение, предвидено със законодателните промени е от 10 на 25 кубика дърва за домакинство. Тя очаква това да засили неравенството.

"Около 960 000 домакинства използват дърва за огрев, отопление и битови нужди. От тях около 20% влизат в тези списъци. Въпросът е какъв е критерият за влизане в списъците. Те се подготвят от кметовете на общините по места, без да е ясно този човек има ли нужда, няма ли нужда. Когато няма ясен критерий и правила, изкривяваме пазара", коментира депутатът.

Тя призова за промяна, която ще позволи тези списъци да се правят на централно ниво по ясни критерии.

"Да се приоритизират хората, които имат нужда. Къщи за отдих в Родопите правят бизнес с получени дърва на преференциални цени", заяви Илина Мутафчиева.

Народният представител от ПП-ДБ посочи и друг проблем, който може да създаде предвидената в закона отмяна на сертификат за добив, за да може всеки да добива за собствени нужди.

"Махайки го може да увеличим случаите на пострадали. Ако пуснем хора, които нямат лицензия, да добиват дърва в горите, рискуваме да махнем сертификатът на България за устойчиво управление на горите. Това означава, че всички сертификати на различните горски стопанства ще паднат, а нашите фирми, без този сертификат, няма да могат да реализират износ", алармира Мутафчиева.

Гледайте целия разговор във видеото.