Достатъчни ли са 15 кубика дърва за огрев? Горите се секат поголовно, алармират граждани

"И по 20 кубика да станат, човек, ако има пари, може да си купи колкото иска", коментира Тодор Тодоров

16.07.2023 | 14:14 Редактор: Михаела Димитрова

15 кубика дърва за огрев ще е общото количество дървесина, което едно домакинство ще може да ползва за един отоплителен сезон. Промяната в Закона мина на първо четене. Досега количеството беше 10 кубика. 

Тодор Тодоров живее във великотърновското село Ресен. За поредна година ще отоплява къщата си на дърва, като си е осигурил за зимата по 150 лева за кубик. Казва, че на отоплителен сезон изразходва по 4-5 кубика дърва.

"Тези ограничения отпаднаха, не е вярно. И по 20 кубика да станат, човек, ако има пари, може да си купи колкото иска. Не е въпросът в ограниченията, но дървесината се изнася. Секат се поголовно горите, всичко се вкарва в материали. В Румъния не е така, имаш право да сечеш, има си периоди, няма кой да залесява", смята Тодоров. 

Семейството на Иваничка Миновска не се впечатлява от законовата поправка, тъй като използва за отоплителната система у дома по около 6 кубика на сезон.

Някои пенсионери пък се отказват от отоплението на твърдо гориво и избират електроенергия, тъй като е по-чисто и не е трудоемко.

"Бил съм на дърва, но от 3-4 години съм на климатик", споделя Атанас Стойков.

След поскъпването на дървата за огрев през последните две години, хората масово избират отопление на пелети и екобрикети. "Повечето са на пелети. Има някои на дървени пелети, някои на слънчогледови, аз също съм пробвал с тях", каза Тодор Тодоров.

 В голям склад за пелети и брикети в село Ресен клиентите пазаруват целогодишно.

"Голям е интересът към пелетите, екологично чисти са, слънчогледови, дървени предлагаме, защото цената е добра. В момента около 320 са слънчогледовите, около 600 лева са дървените за тон", каза продавач-консултантът Мария Георгиева.

Калкулацията показва, че през изминалия отоплителен сезон най- икономично бе отопляването на домакинствата с електроенергия, но с поскъпването на тока от 1 юли, това ще се промени.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.