Управителят на БНБ: Лихвите по кредитите и депозитите ще се увеличат все по-осезаемо

За справяне с инфлацията у нас са нужни монетарни и фискални мерки, заяви Димитър Радев

28.07.2023 | 12:13 Редактор: Тодор Петров
Управителят на БНБ: Лихвите по кредитите и депозитите ще се увеличат все по-осезаемо

Лихвите по кредитите и депозитите ще започнат да се увеличават все по-осезаемо и у нас. Това потвърди пред управителят на БНБ Димитър Радев. Според него по-високите лихви ще се усетят още в края на тази година.

Пред БНТ гуверньорът на БНБ обясни, че за справяне с инфлацията у нас са нужни монетарни и фискални мерки. Първите се прилагат от БНБ при поредицата от кризи - Ковид и войната в Украйна.

"Има ясна тенденция на затягане на монетарни условия, фискалните условия, политически знаци, че ще влезем в 3% дефицит, но това, което имаме, е все още продължаваща фискална експанзия, а тя не работи за овладяване на инфлацията. Точно обратното. Намаляват се инвестициите, увеличават се разходите за заплати. т.е., когато имаме такава структура на разходите, определено е фактор за увеличаване на инфлацията, а не за намаляването ѝ. България се нуждае от дисциплинирана фискална политика", обясни Радев.

Лихвите у нас се повишават по-бавно, защото банковата система у нас е с много висока ликвидност, но въпреки това гражданите и бизнесът ще започнат да усещат повишението още през тази година, стана ясно от думите му.

"Ще има увеличение както по линия на кредитите, така и по линия на депозитите. Банките у нас преминават ежегодно през стрес тестове и независими оценки, а показателите им са над средните за ЕС.

България е една от много малкото страни в Европа, в която не функционираха и не функционират руски банки. Нашият банков сектор на практика няма експозиции към Русия или руския банков сектор. Затова ефектите от войната в резултат на наложените санкции на руския банков сектор не засегнаха по никакъв начин нашите банки", каза още управителят на БНБ.

Димитър Радев отхвърли критиките, че с приемането на еврото се губи националната идентичност, като обясни, че в момента паричният режим е много рестриктивен и БНБ не може да оперира на свободния пазар.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR