Какво и защо се случва с лихвите по кредитите за бизнеса?

Очакванията на анализаторите на банковия пазар са лихвите да продължат да растат

26.07.2023 | 19:32 Редактор: Тодор Петров
Какво и защо се случва с лихвите по кредитите за бизнеса?

Лихвите по новите заеми на фирмите в България, отпуснати от банките през юни, се увеличават в сравнение с май и година по-рано, при домакинствата се наблюдава годишен ръст, но се отчита месечно намаление. Но докато обемите на новоотпуснатите потребителски и жилищни кредити растат на месечна и годишна база, то при заемите на бизнеса за кредити над 1 млн. евро, има намаление в сравнение с юни 2022 г.

Това става ясно от актуалните данни на лихвената статистика на Българската народна банка (БНБ).

Очакванията на анализаторите на банковия пазар са лихвите да продължат да растат в унисон с повишаването на основния лихвен процент от централната банка, което започна преди месеци. Те прогнозират, че влияние ще оказва и водената политика от БНБ за задължителните минимални резерви, които банките поддържат там. От 1 юни процентът на минималните задължителни резерви по привлечените от банките средства от нерезиденти се увеличи от 5 на 10%, а от 1 юли – от 10 на 12%.

През юни средният лихвен процент по кредитите на фирмите до 1 млн. евро, договорени в левове, се увеличава за месец с 0,23 процентни пункта до 4%, при годишно повишение от 1,21 пр. п. При заемите над 1 млн. евро средната лихва се запазва на ниво от 4,01%, колкото беше и през май, но годишният ръст е с 1,57 пр. п.

Средната лихва по кредитите до 1 млн. евро, договорени в евро, за месец се повишава с 0,51 пр. п. до 5,43%, а за година с 3,13 пр. п. По кредитите над 1 млн. евро месечният ръст на средната лихва е с 0,39 пр. п. до 5,74%, а за година увеличението е с3,11 пр. п..

През юни в сравнение с месец май средният лихвен процент по овърдрафта в левове нараства с 0,16 пр. п. до 3,27%, а по овърдрафта в евро – с 0,19 пр. п. до 4,95%.

Четете повече в investor.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR