Василев: Ще има скок на лихвения процент с високо едноцифрено число

България е номер 1 в ЕС по увеличение на доходите - 2,5% реален ръст на заплатите, каза финансовият министър

27.06.2023 | 12:11 Редактор: Вяра Димова
Василев: Ще има скок на лихвения процент с високо едноцифрено число

Много често се фокусираме върху местните въпроси и забравяме, че живеем в глобален свят. Това заяви финансовият министър Асен Василев по време на Софийския икономически форум IV. Той коментира, че в МФ е имало екип, които е разработил три сценария след началото на войната в Украйна

"Имаме войната в Украйна, но в Европа успяхме да излезем победители", каза финансовият министър.

Той е категоричен, че ако подобрим свързаността си и се подготвим за тези евентуални опасности, ще сме готови, икономиката също ще се справи при възникване на проблем в бъдеше.

По отношение на инфлацията той коментира, че нищо не можем да направим за цената на доматите например, но може да се повишат доходите, за да изпреварят инфлацията. "България е номер 1 в ЕС по увеличение на доходите - 2,5% реален ръст на заплатите", уточни Василев. По думите му имаме тенденция на завишени лихвени проценти. "Очакваме съществен скок на лихвения процент с високо едноцифрено число", каза финансовият министър.

"В бюджета сме заложили мерки за дефицит от 3% без да повлияем на социалната политика и на данъците, но да повлияем на по-висока събираемост", добави Василев. "Данъчната основа няма да се повиши. Ще има голям натиск на пазара на труда в България и можем да очакваме тази година увеличението на заплатите да бъде два пъти по-голямо от инфлацията", добави още финансовият министър.

Присъединяването ни към Шенген ще премахне бюрократичните пречки. Годишно се губят 1,5 млрд. лв. за транзакционни такси, защото в България не се ползва еврото, смята още Василев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)