Икономическият растеж на България ще се забави до 1%, прогнозира БНБ

Сред причините са забавянето на износа и свиване на потреблението

27.07.2023 | 12:15 Редактор: Юлиан Христов
Икономическият растеж на България ще се забави до 1%, прогнозира БНБ

През 2023 г. икономическият растеж на България ще се забави до 1% (спрямо 3,4% през 2022 г.), което ще се определя най-вече от преминаването от положителен към отрицателен принос на изменението на запасите в икономиката.

Това са очакванията на анализаторите от БНБ, представени в най-новото тримесечно издание "Макроикономическа прогноза".

В БНБ преценяват, че сред другите фактори, които ще ограничават нарастването на икономическата активност в страната през годината, са прогнозираното понижение на правителственото потребление в реално изражение, забавянето на растежа на частното потребление и запазването на отрицателен принос на нетния износ.

След две последователни години на спад, очакванията са през 2023 г. инвестициите в основен капитал да се повишат на годишна база главно поради заложеното в прогнозата техническо допускане за профила на усвояване на средства от ЕС от страна както на публичния, така и на частния сектор.

Очакваме растежът на реалния БВП да се ускори до 3,2% през 2024 г., най-вече вследствие на свиването на отрицателния принос на изменението на запасите, и до 4% през 2025 г., поради очаквано значително ускоряване на растежа на инвестициите в резултат главно на изпълнението на проекти по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), пише в изданието на БНБ.

Повече по темата четете в Investor.bg,

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR