Световната банка прогнозира спад в глобалния растеж през 2024 г.

Сред причините е по-рестриктивното кредитиране

07.06.2023 | 07:38 Редактор: Юлиан Христов
Световната банка прогнозира спад в глобалния растеж през 2024 г.

Световната банка намали прогнозата си за глобалния растеж през 2024 година от 2,7 до 2,4 процента през януари, като се позова на забавените ефекти от затягането на паричната политика на централните банки и по-рестриктивните условия за кредитиране, които намаляват бизнес и жилищните инвестиции. 

Тези фактори ще забавят допълнително растежа през втората половина на 2023 г. и през 2024 г., но банката публикува нова прогноза за глобалния растеж през 2025 г. от 3,0%. 

Главният икономист на Световната банка Ъндърмит Джил придаде мрачен характер на новите прогнози, като заяви, че 2023 г. все пак ще е една от най-бавните години на растеж за развитите икономики през последните пет десетилетия. 

Две трети от развиващите се икономики ще отбележат по-нисък растеж в сравнение с 2022 г., което ще доведе до сериозни пречки пред възстановяването на пандемията и намаляването на бедността и ще увеличи затрудненията с държавния дълг, добави той. 

"Дори до края на следващата година една трета от развиващите се страни няма да надминат нивата на доходите на глава от населението, които са имали в края на 2019 г.", каза Гил пред репортери. "Това са пет изгубени години за почти една трета от държавите в света". 

През януари Световната банка предупреди, че глобалният БВП се забавя до ръба на рецесията, но оттогава насам силата на пазара на труда и потреблението в САЩ надхвърлиха очакванията, както и възстановяването на Китай от блокирането на Ковид-19.

Сега прогнозата за растежа на САЩ за 2023 г. е за 1,1%, което е повече от два пъти повече от прогнозираните през януари 0,5%, докато растежът на Китай се очаква да се повиши до 5,6% в сравнение с прогнозата за 4,3% през януари след намаления от Ковид растеж от 3% през 2022 г. 

Банката обаче намали наполовина предишната си прогноза за растежа на САЩ през 2024 г. до 0,8% и намали прогнозата за Китай с 0,4 процентни пункта до 4,6%. 

Еврозоната получи увеличение на прогнозата за растежа до 0,4% за 2023 г. от непроменената прогноза през януари, но прогнозата за следващата година също беше леко намалена. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR