Последни данни: До 17 юли прогнозата за чистотата на Черно море е благоприятна

Откритите миналата седмица нефтени петна вече не се забелязват от сателит

10.07.2023 | 22:07 Редактор: Юлиан Христов
Последни данни: До 17 юли прогнозата за чистотата на Черно море е благоприятна

Прогнозата за северозападната част на Черно море до 17 юли се запазва благоприятна, като потенциалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна.

Това посочват резултатите от редовния мониторинг за чистотата на водата в Черно море, който провежда Министерството на околната среда и водите.

МОСВ осигурява редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка", разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Резултатите от изследване на водните проби, взети на 03.07 от трите  брегови пункта – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг, не показват превишения на съответните норми. Данните изключват  потенциално замърсяване на морската околна среда с изследваните вещества, съобщават от екоминистерството и уточняват, че няма данни за притеснения, свързани със зоните за къпане по българското Черноморие.

Данните изключват  потенциално замърсяване на морската околна среда с изследваните  вещества. Резултатите за цезий-137 и тритий за Дуранкулак море и за Дуранкулак бряг са под границите на специфична активност.

Към днешна дата цифровото моделиране и сателитно наблюдение не показват вероятност за навлизане на потенциални замърсители в изключителната икономическа зона на България.

Петната от 5 юли в изключителната икономическа зона на България не се наблюдават на сателитните данни, уточняват от ведомството и допълват, че миксът от днепровски и днестровски седименти към 3-4 юли в украински води, вече не се наблюдава.

МОСВ е в непрекъсната връзка с Морска администрация и ще продължава да следи движението на нефтените петна до пълното им разнасяне.