МОСВ излезе с последни данни за водата в Черно море

В изключителната икономическа зона на България са забелязани две петна

06.07.2023 | 17:20 Редактор: Юлиан Христов
МОСВ излезе с последни данни за водата в Черно море

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", както и сателитно наблюдение, не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента при язовир "Нова Каховка", съобщават МОСВ.

Прогнозата за северозападната част на Черно море до 14 юли се запазва благоприятна, като потенциалните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна, уточняват от ведомството.

В изключителната икономическа зона на България са забелязани две петна, вероятно от нефтопродукти, изхвърлени от кораб. МОСВ е в непрекъсната връзка с Морска администрация и ще продължава да следи движението им до пълното им разнасяне. 

Северното петно се намира на 75 километра от Дуранкулак, а южното на около 118 километра от Емона. За движението на двете петна е направена симулация за времето до 14 юли.  Южното петно ще забави своето движение на югозапад към българската брегова ивица и ще се ориентира на северозапад, отдалечавайки се от границата на териториалното ни море. Северното петно ще забави своето движение около 11 юли и ще остане извън 12-милната зона на Република България, което ясно показва, че няма притеснения, свързани със зоните за къпане по нашето Черноморие.

Към днешна дата цифровото моделиране и сателитно наблюдение не показват вероятност за навлизане на потенциалните замърсители в изключителната икономическа зона на България.

Миксът от днепровски и днестровски седименти, който се наблюдаваше през последните 26 денонощия в украински води, вече не се наблюдава, се посочва още в съобщение на МОСВ.

 Басейнова дирекция "Черноморски район" и Регионална лаборатория - Варна към ИАОС следят ежеседмично състоянието на черноморските води в три допълнителни пункта в бреговата зона, които бяха определени в отговор на нововъзникналата ситуация – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. МОСВ е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

Снимка: БГНЕС


4
1 rate up comment rate down comment 0
Едикой си
преди 9 месеца
Колкото вярвахме на ваксините и ефектите от тях,толкова ще повярваме на данните за замърсяване на черно море Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 3
Всеопрощаващ
преди 9 месеца
Не знам колко е чисто *** ни, но вчера гнома Зеленски каза че общото ни море е замърсено от Каховка. Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 1
Анонимен
преди 9 месеца
Ако дойдат независими да вземат проба дали ще е такъв резултата сегашните са послушковци Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 2
Буда
преди 9 месеца
А защо няма никакви данни за изследване на евентуално или липса на радиоактивни замърсени??? Сигнализирай за неуместен коментар