МОСВ: Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

Прогнозата за северозападната част на Черно море до 12 юли се запазва благоприятна

04.07.2023 | 22:55 Редактор: Михаела Димитрова
МОСВ: Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) осигурява редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка", разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", както и сателитно наблюдение, не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента, информира пресцентърът на МОСВ.

  • Прогнозата за северозападната част на Черно море до 12 юли се запазва благоприятна, като вероятните замърсители циркулират в изключителната икономическа зона на Украина;
  • Симулациите от началото на юли не показват вероятност за навлизане на потенциални замърсители в акваторията на България;
  • Сателитните изображения сочат, че в бреговата и изключителната икономическа зона на България не се наблюдават замърсявания.

Басейнова дирекция "Черноморски район" и Регионална лаборатория - Варна към ИАОС следят ежеседмично състоянието на черноморските води в три допълнителни пункта в бреговата зона, които бяха определени в отговор на нововъзникналата ситуация – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. МОСВ е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма за спокойното протичане на туристическия сезон.

Снимка: БГНЕС