МОСВ: Няма замърсяване в Черно море след взрива на язовир "Нова Каховка"

Водните течения не дават повод за притеснение, обявиха експерти

01.07.2023 | 14:23 Редактор: Вяра Димова

Няма данни за замърсяване на българската акватория на Черно море след взрива на язовир "Нова Каховка", разположен на брега на вливащата се в Черно море река Днепър. За потенциален риск от замърсяване при различните течения следят три допълнителни пункта по българското крайбрежие. Министерството на околната среда и водите осигурява пълно проследяване на възможни екологични щети в нашата акватория.

Във Варненска и Добричка област има 43 зони за къпане, а заради опасенията на туристите от замърсяване на водата, са определени още три пункта в районите на Дуранкулак, Шабла и Калиакра. Скалите край село Тюленово са едно от интересните места за гмуркане на нашето море, любимо на водолазния инструктор Пламен Вукадинов.

Мониторингът на морската вода се извършва веднъж седмично. Сателитните наблюдения на водните течения не дават повод за притеснение от замърсяване, уверяват експертите. Следи се състоянието не само на крайбрежните, но и на водните течения навътре в морето.

Учени от Института по океанология припомнят, че морската вода има самопочистваща способност, което може да помогне в случая. От Министерството на околната среда и водите информират, че всеки ден обменят информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на туризма, за да се гарантира спокойното протичане на туристическия сезон.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 10 месеца
Как не ви е срам да твърдите, че няма замърсяване, при положение, че никой не прави анализ. Взимане на количка с вода и мерене на pH не е показател. Има самопочистваща сила-то и човешкото тяло има, но ако изпие 1 кг живак няма да се почисти никога. Сезона ли е по-важен от живота на хората? Безсрамници! То не стига, че си беше най-мръсното море, не стига, се изсипва 150 тона масла, не стига, че не може да се оттече за 30 години към Егейско, ами няма и кой един анализ да му направи, тъй като ням Сигнализирай за неуместен коментар