МОСВ с нова информация за водата в Черно море, излязоха последните резултати

Редовният мониторинг на водата се прави след разрушаването на язовира "Нова Каховка" в Украйна

28.06.2023 | 12:12 Редактор: Юлиан Христов
МОСВ с нова информация за водата в Черно море, излязоха последните резултати

Готови и резултатите от извършеното седмично пробонабиране за радионуклида цезий-137, в пунктовете Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. И в трите пункта те са под границите за определяне на метод, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Редовното наблюдение на състоянието на морските води се прави след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка", разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента.

Басейнова дирекция "Черноморски район" и Регионална лаборатория - Варна към Изпълнителната агенция по околна среда следят ежеседмично състоянието на черноморските води в три допълнителни пункта в бреговата зона, които бяха определени в отговор на нововъзникналата ситуация - Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг.

Вече са готови и резултатите от извършеното седмично пробонабиране за радионуклида цезий-137, в пунктовете Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг. И в трите пункта те са под границите за определяне на метода.

На 27 юни 2023 г. Басейнова дирекция "Черноморски район" извърши пробонабиране от три пункта във вътрешните морски води. Първите резултати от изследванията се очакват в рамките на 10 дни.

МОСВ е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море. Радиационният фон в Одеска област е в норма. За това информира българското посолство в Киев в редовната си информация, изпратена до МОСВ. Актуална информация за резултатите от направените измервания се предоставя своевременно на компетентните институции и обществеността.

Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма с оглед спокойното протичане на туристическия сезон.

Снимка: БГНЕС


9
5 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 9 месеца
Журналистите в Бг , станаА ПРОПАГАНДИСТИ жалко , но нали държат 113 място . Сигнализирай за неуместен коментар
8
7 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 9 месеца
В България , всичко е обратно , народа го знае много добре , а "вие" пишете касвото си искате ! Сигнализирай за неуместен коментар
7
7 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 9 месеца
В България всичко е ПОЛИТИЗИРАНО , което означава , ЛЪЖА ! Сигнализирай за неуместен коментар
6
6 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 9 месеца
5
4 rate up comment rate down comment 0
Гуньо
преди 9 месеца
До 10 дена я камилата , я камиларя ! Нали сте чували тази поговорка . До като излязат резултатите , всичко може да се промени . Сигнализирай за неуместен коментар
4
8 rate up comment rate down comment 1
Иван
преди 9 месеца
Какви глупости говорят ,говорят по морето местните ,че има радиоактивни данни. Вече да не се влиза във водата...В Обзор скалите са с цветовете на дъгата.... очевидно е. Кравите и мъртвата риба са ви най - малкия проблем. То и токът не се вижда ,ама го има... То и ковид беше само в Китай...и нямаше страшно... какво стана?! Никой вече не вярва на лъжливите овчарчета.... много станаха. Сигнализирай за неуместен коментар
3
8 rate up comment rate down comment 2
Камен
преди 9 месеца
В момента съм на море в св константин и елена Водата е чиста Сигнализирай за неуместен коментар
2
6 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 9 месеца
Защо да лъжат това е подсъдимо ако лъжат... До лепа брена: къде си била/а на кой плаж и кога защо не снимаш и да качиш снимката та да видим как е водата ? Сигнализирай за неуместен коментар
1
15 rate up comment rate down comment 4
Истината
преди 9 месеца
Лъжа! Заради сезона мълчите! Лъжете и това ще Ви се върне стократно! Сигнализирай за неуместен коментар