Хотелиери против военна база на морето - това ще е последният пирон в ковчега им

От бранша призовават за условя, така че да могат да плащат заплатите на министри и чиновници

06.07.2023 | 21:30 Редактор: Юлиан Христов
Хотелиери против военна база на морето - това ще е последният пирон в ковчега им

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) категорично се обявяваме срещу позицията на военния министър Тодор Тагарев за евентуално разполагане на военна база в акваторията на Черно море. Освен че е в нарушение на конвенцията от Монтрьо, подобно действие би било последният забит от държавата пирон в ковчега на българския туризъм.

Това се посочва в позиция на БХРА. Според хотелиерите политиците трябва да "успокоят политическите страсти" и да помислят за интереса на страната и за възможностите за икономическо развитие.

"Безспорно туристическата индустрия е скритият икономически коз на страната. Секторът, въпреки проблемите, пряко и косвено допринася за около 13 на сто от БВП. В една съседна Гърция, с която непрестанно сме принудени да се сравняваме обаче, този процент е близо 40 на сто", се припомня в позицията.

Според БХРА българският туризъм има много по-големи резерви и трябва да се превърне в приоритетен сектор.

"И за малките деца е ясно, че там където има военни бази, има специален режим и развитието на ваканционния туризъм ще стане още по-трудно, ако не и невъзможно. Нужни са ни не военни бази, а яхтени пристанища, за да развиваме туризма си", заявяват от асоциацията.

От БХРА отчитат, че войната в Украйна е довела до намалели резервации и отказ от чартъри.

"Необходими са работещи стимули за привличане на повече български и чужди туристи – разширяване и усъвършенстване, както и наистина заплащане на помощта от 35 евро за заета седалка в чартърните полети към родните курорти, но и за пристигащите с друг вид транспорт почиващи, ваучери за български туристи за здравна превенция, за пост ковид лечение", се посочва в позицията.

"Вместо държавата да предприеме сериозни действия за подпомагане на сектора, ние отново искаме да обслужим чужди интереси за сметка на инвеститорите в туризма", пише още в нея.

От БХРА призовават за малко "държавнически разум", така че браншът да работи и да плаща "заплатите на всички чиновници и министри, както сме го правили през последните десетилетия".

Снимка: БГНЕС