Министър Тагарев: Изтичането на информация за Зеленски може да отмени визитата

Представлява интерес за противника, ценен гост навсякъде, където отиде, каза военният министър

05.07.2023 | 18:40 Редактор: Юлиан Христов

Изтичането на информация за визита на украинския президент Володимир Зеленски у нас е предпоставка тя да бъде отменена, заяви военният министър Тодор Тагарев. Според него евентуално посещение на Зеленски би било изключително признание за ролята на България в подкрепата ѝ към Украйна.

"Не би трябвало да изтича информация. Украйна е във война, Зеленски е върховен главнокомандващ. Представлява интерес за противника, ценен гост навсякъде, където отиде", каза военният министър.

Според Тагарев посещението на Зеленски би било едно изключително високо признание за ролята на България в подкрепата ѝ за Украйна.

"Все още се надяваме, че ще има възможност Зеленски да дойде в България в бъдеще време. Това би било едно изключително високо признание за ролята на България в подкрепата ѝ за Украйна в тази несправедлива война, която започна Русия срещу нея", коментира министърът.

По-рано през деня вицепремиерът Мария Габриел не пожела да отговори конкретно идва или не Володимир Зеленски в София.

"От пресцентъра на МС ще получите необходимата информация, когато има такава, не очаквайте от мен друг коментар", каза Габриел.

"Министерският съвет не може да потвърди разпространената от медии информация за посещение на украинския президент Володимир Зеленски у нас", коментираха от пресслужбата на правителството.

Извън пазената тайна за визитата, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи евентуално посещение на Зеленски като признание за страната ни и определи две важни теми за евентуална дискусия със Зеленски - взривяването на язовир "Нова Каховка" и напрежението около атомната централа "Запорожие".

"Президентът Зеленски е един от хората, които в момента определят световната политика, водейки война с агресора Русия. Подобно посещение би било много добър знак", каза Борисов.

Заради съображения за сигурност от "Продължаваме промяната - Демократична България" предпочетоха да не коментират. "Това е тема, която, мисля, че всички разбираме, че не можем да коментираме", каза Христо Иванов.

А ако дойде в Народното събрание от БСП се заканиха да се изправят очи в очи със Зеленски.

"Който е поканил г-н Зеленски, да го приеме. Ние не сме. Не знаем дали ще дойде в парламента, но ако дойде, отново ще чуе позицията на БСП и защо сме против изнасянето на оръжие, влизането на Украйна в НАТО ще го чуе от нас", каза Корнелия Нинова.

От "Има такъв народ" бяха равнодушни. "Не знам с каква цел е визитата му – да изразим съпричастността си – ок", каза депутатът Станислав Балабанов.

Според информацията, с която Bulgaria ON AIR разполага, във визитата на украинския президент са планирани срещи с правителството и парламента.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR