Нито потвърждение, нито отричане: Ще дойде ли Зеленски в България?

"Който е поканил господин Зеленски, да го приеме, ние не сме", коментира Корнелия Нинова

05.07.2023 | 14:00 Редактор: Михаела Димитрова

Неясно остава, поне засега - ще дойде ли в България украинският президент Володимир Зеленски. Политическият елит нито потвърждава , нито отрича появилите се информации за такава визита.

Bulgaria ON AIR научи, че Зеленски трябва да е на официално посещение у нас утре. 

Вицепремиерът Мария Габриел не пожела да отговори конкретно идва или не Володимир Зеленски в София. "От пресцентъра на МС ще получите необходимата информация, когато има такава, не очаквайте от мен друг коментар", категорично заяви Габриел.

А от правителствената пресслужба заявиха, че Министерският съвет не може да потвърди разпространената от медии информация за посещение на украинския президент Володимир Зеленски у нас.

Извън пазената тайна за визитата, лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов оредели евентуално посещение на Зеленски като "признание за страната ни" и посочи две важни теми за дискусии със Зеленски - взривяването на язовир "Нова Каховка" и напрежението около атомната централа "Запорожие".

"Президентът Зеленски е един от хората, които в момента определят световната политика, водейки война с агресора Русия. Подобно посещение би било много добър знак", коментира лидерът на ГЕРБ-СДС.

Заради съображения за сигурност от "Продължаваме промяната- Демократична България" предпочетоха да не коментират.

"Това е тема, която, мисля, че всички разбираме, че не можем да коментираме", категоричен бе Христо Иванов.

 А ако дойде в Народното събрание - от БСП се заканиха да се изправят очи в очи със Зеленски. 

"Който е поканил господин Зеленски, да го приеме, ние не сме. Не знаем дали ще дойде в парламента, но ако дойде, отново ще чуе позицията на БСП и защо сме против изнасянето на оръжие, влизането на Украйна в НАТО, ще го чуе от нас", заяви лидерът на БСП - Корнелия Нинова.

От "Има такъв народ" бяха равнодушни. "Не знам с каква цел е визитата му - да изразим съпричастността си - ок", каза депутатът Станислав Балабанов.

Според информацията, с която Bulgaria ON AIR разполага, във визитата на украинския президент са планирани срещи с правителството и парламента. 

Вижте повече в репортажа Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Иде
преди 9 месеца
Иде, за да събере живата сила от НС и МС, че големи украинофили се оказаха. България я мразят, но се кланят на всичко чуждо. Сметките им криви ще излезнат на тия прислуж"""""" от правителството. Сигнализирай за неуместен коментар