Водата по Черноморието ни е кристално чиста, показа независимо изследване

"Анализите показват перфекти резултати", каза председателят на движение "Син флаг" Станимир Георгиев

10.07.2023 | 14:00 Редактор: Михаела Кирилова

Морската вода на всички плажове у нас, категоризирани със Син флаг, е чиста. Това показват резултатите от взетите проби от независима международна лаборатория.

Морето в най-големия ни курорт - Слънчев бряг, е чиста. Това сочат последните данни, поръчани на независима лаборатория. Изследвани са водите на всички плажове, което са категоризирани със Син флаг, за да бъдат спокойни туристите, които вече пълнят Черноморието ни.

Сезонът тук е в разгара си, макар че част от хотелите все още нямат добра запълняемост. Морската вода е кристално чиста. Това сочат анализите на независима лаборатория . Изследванията са поръчани от международната организация "Син флаг". 

"Последните ни проби са от миналия понеделник. Няма никакви превишения. Резултатите са пет пъти под горната допустима граница, която е по българското законодателство", каза ръководителят на лаборатория Радина Огнянова.

Председателят на движение "Син флаг" Станимир Георгиев сподели, че резултатите са перфектни.

"Анализите от началото на сезона показват перфектни резултати. Някакви поводи за съмнение и притеснения. Всичко показатели, които "Син флаг" следи през сезона, са в нормалните граници, така че е крайно време да се прекрати тази истерия. А тази истерия категорично е повлияла на резервациите за сезона", каза той.

"През последните години се води един черен пиар към нашия летен туризъм. Предполагам, че е от конкурентни структура, които имат за цел пренасочване на туристическия поток към близки до нас дестинации", каза Кирил Спасов концесионер на Южния плаж в Слънчев бряг.

По наши данни сезонът като цяло е по-слаб в сравнение с миналата година. Все пак туристи споделят, че не се притесняват и ще се къпят в морето.

"След малко ще се изкъпя в морето. Нямам никакви притеснения. Снимам от сутринта и виждам, че водата е чиста. Морето ще се справи с това замърсяване и ще пречисти само", казаха няколко плажуващи. 

21 български плажа и едно яхтено пристанище са носители на "Син флаг" и те са подложени на сериозен мониторинг през целия туристически сезон

Освен от независима лаборатория РЗИ Бургас изследва морската вода всеки понеделник. Данните досега сочат, че морето на юг от Бургас е чисто.

Вижте повече в репортажа на Стилияна Георгиева.