Демерджиев: Кабинетът "Петков" раздавал на "мъртви души" парите за украински бежанци

Служебният вътрешен министър е подал сигнал за потенциални злоупотреби

30.05.2023 | 17:31 Редактор: Юлиан Христов

Нов удар срещу кабинета "Петков" нанесе служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. Малко след като се включи в контрола пред депутатите, министърът обяви в парламентарните кулоари, че е подал сигнал за потенциални злоупотреби за помощите за Украйна

"Ръководител съм на националния оперативен щаб. Регулирахме добре тази дейност. Направи ми впечатление, че за един период от редовния кабинет са похарчени 150 млн. лв., докато за същия служебното правителство е похарчило 43 млн. лв. Това предизвика проверка от националния щаб и от Министерството на туризма. За съжаление, бяха установени множество пропуски и нарушения, включително и на изисквания за нормативни актове, касаещи опасност да се върнат европейски средства", обяви Демерджиев.  

Периодът, който се сравнява, са 5 месеца. Той обяви, че над 43% от средствата са изплатени на 24 физически лица, които са посочени като лица за контакт на 45 дружества.   

В началото на дейността през февруари 2022 г. е имало вицепремиер от редовния кабинет, който е отговарял за въпроса, така както сега той е отговорност на Демерджиев. 

Разплащанията обаче са се извършвали от Министерството на туризма. Най-вероятно са финансирани т. нар. "мъртви души", предположи министърът. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


2
0 rate up comment rate down comment 2
Гана
преди 10 месеца
Бой по безродниците и психопатите от ПП! До последният! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
kire
преди 10 месеца
Прави впечатление, това е странно, най-вероятно... Абе имаш ли доказателства за престъпление и го вкарваш в затвора или просто сееш глупости, защото предпочиташ редовен кабинет да няма и да продължаваш ти да си крадеш?!?!? Сигнализирай за неуместен коментар