Демерджиев: Воюващите политици и магистрати да обяснят защо е убит Къро

В страната се провежда акция срещу тежката престъпност

26.05.2023 | 14:18 Редактор: Юлиан Христов

Политиците и магистратите, които воюват отскоро, когато бяха приятели, не враждуваха и имаха един общ враг. Той се казваше Красимир Каменов. Той беше обявен за издирване. Отново тези хора дължат обяснение как и защо се стигна до убийството на този човек, обявен за техен общ враг.

Това каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев на извънреден брифинг.

По повод убийството, той съобщи, че МВР е в комуникация с властите в РЮА. В разследването ще бъде допуснат и български представител. 

"Имаме уверение, че ще получим цялата налична информация. През 2018 година има сходно убийство в ЮАР на български гражданин и неговата съпруга", каза още министърът и обясни, че ще се работи и по версия за връзка между двете убийства.  

Със заповед на главния секретар на МВР е стартирала акция в цялата страна, в която се проверява криминалният контингент и неговите представители, които "са способни да извършат такава акция".  

Демерджиев изрази надежда да се стигне до поръчителите. 

"Понеже се направиха спекулации за незаконни действия на службите, силно се надявам да не се визира МВР, защото МВР не си е позволявало нито да следи, нито да подслушва някого незаконно", каза още вътрешният министър.  

Той припомни, че ведомството разследва само криминално проявени лица, а "когато те имат длъжностни качества, това не ни касае по никакъв начин".  

МВР няма да заема страни в конфликти между институциите, заяви министърът.  

"Това, което правим, е да защитаваме правата и интересите на българските граждани и да обезпечим реда и законността на страната", допълни той.  

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)