Търсен за знакови убийства в България, Къро избра да живее в Южна Африка, има защо

Страната ни няма договор за реадмисия и издирвани лица не могат да бъдат екстрадирани

26.05.2023 | 13:33 Редактор: Вяра Димова

Продължава разследването на убийството в Южна Африка на българския бизнесмен Красимир Каменов, известен с прякора Къро. Името му се свързва с редица знакови престъпления, а покушението над него става два месеца, след като прокуратурата поиска да бъде издирван с червена бюлетина на Интерпол и го обвини задочно в поръчителството на висш полицай и обвинител номер едно.

Следите от разследването на убийството на бившия полицай Любомир Иванов през 2022 г. отведоха криминалисти до Къро. Името на бизнесмена беше замесено и при други знакови разстрели, сред които този на Георги Илиев.

През март прокуратурата посочи Каменов като част от заговор, с участието и на други криминално проявени лица, както и подсъдими, в заговор за дискредитиране на висши магистрати и полицаи. А нашите служби обясняват, че Република Южна Африка е предпочитано укритие, защото България няма договор за реадмисия и те не могат да бъдат екстрадирани. 

"Там преди години бяха убити и други българи, свързани с местната българска мафия, която там има сериозно присъствие. Да, най-вероятно е свързано с разчистване на бизнес интереси с България, но това не дава сигнал, че в България се завръщат мутренските времена", коментира бившия зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев.

Дали Къро може да е замесен в атентата срещу главния прокурор Иван Гешев - възможна хипотеза, която трябва да се обсъжда в службите и прокуратурата.  

"Организираната престъпност е част от политическия процес в една държава, той влияе негативно. Но ако вие изгубите контрол над собствената си организирана престъпност, допуснете да се вършат гангстерски войни, тогава означава, че тези органи не си вършат работата", смята бившият зам.-ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов.

А докато бъде изяснено кой и как е поръчал разстрела на Къро, остава равносметката - при покушението са убити и невинни. 

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.


1
0 rate up comment rate down comment 0
обзървър
преди 9 месеца
Тоя никой не го е търсил. Само като е позапречил някому , тоя си го е поръчал с все гарнитура и затрил. Няма нищо лично. По учебник, барабар с жената, прислугата и дяцата. "Какво тук значи някаква си личност?" Сигнализирай за неуместен коментар