България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Когато държавата загуби контрол над организираната престъпност, се стига до гангстерски войни

Милен Иванов смята, че разстрелът на Къро отклонява вниманието от дневния ред

26.05.2023 | 09:13 Редактор: Юлиан Христов

"Това кой кого е поръчал, трябва да става в рамките на правоохранителните органи и прокуратурата". Това коментира във връзка с информацията за разстрела на Красимир Каменов-Къро бившият зам.-ректор на Академията на МВР Милен Иванов в студиото на "България сутрин". 

Той обясни, че лица от подземния свят предпочитат Република Южна Африка за укритие, тъй като там страната ни няма договор за реадмисия и те не могат да бъдат екстрадирани.

"Може да разберете къде не действа такава регламентация, там където има концентрация на такива лица", пояси Иванов. 

"Поради дефекта в българския политически процес, в момента той се прехвърли в сфери извън политиката и започнаха да се използват забранени средства, а това отклонява темите от ежедневието", допълни Иванов. 

На въпрос дали Къро може да е замесен в т.нар. атентат срещу главния прокурор Иван Гешев, каквато теза беше лансирана, той каза, че всякакви хипотези са възможни, но те трябва да се обсъждат професионално в службите и прокуратурата.  

"Организираната престъпност е част от политическия процес в една държава, той влияе негативно. Но ако вие изгубите контрол над собствената си организирана престъпност, допуснете да се вършат гангстерски войни, тогава означава, че тези органи не си вършат работата", обясни Милен Иванов. 

Той коментира и анонсираните записи при преговорите за състав на правителство. Иванов каза, че едната от сюжетните линии е записите да са направени от гражданин, но може да са направени и от службите. И в двата случая обаче това е проблем, смята Иванов. 

"Всяка нова политическа власт пренарежда пъзела на службите, което е вредно и за политическата власт, и за служите. Но това не е изолиран проблем. Има подобни скандали в ЦРУ и ФБР - републиканците казват, че, ако дойдат на власт, ще уволнят ръководителите на всички служби", каза още той. 

Гледайте видеото с целия разговор.