Пращаме човек от МВР в РЮА заради Къро, африкански медии разбрали от нас кой е убитият

Красимир Каменов е бил вързан със свински опашки

26.05.2023 | 18:53 Редактор: Искра Ангелова

Български следовател отива в Република Южна Африка, за да се запознае с хода на разследването на убийството на Красимир Каменов - Къро. По информация на местни медии Къро е бил вързан със свински опашки, а съпругата му, детегледачката и техният бодигард са били с белезници.

В момента целта и пред българските, и пред разследващите в РЮА е да се установят извършителите. А оттам да се стигне до основното - поръчителите на атентата.

МВР вече е предприело действия, за да получи цялата информация по случая. Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев увери, че наш представител ще бъде допуснат на място, за да се запознае със ситуацията и припомни, че това не е единственият такъв случай.

"През 2018 година има сходно убийство отново в РЮА на български гражданин и неговата съпруга. Правим всичко възможно, за да установим връзките между тези събития", подчерта вътрешният министър.

Демерджиев беше категоричен, че когато са били приятели воюващите днес политици и магистрати, са имали един общ враг - Красимир Каменов - Къро.

"Точно тези хора дължат обяснения, не като приятели, а като врагове - как и защо се стигна до убийството на този човек", допълни той.

А към момента официални данни от РЮА за хода на разследването няма. Научаваме детайли от местни журналисти. Първи на мястото на убийството пристига журналистът Нучузело Нене.

"В първите минути имаше засилено полицейско присъствие, детективи, криминалисти. Ленти бяха ограничили достъпа до къщата, където е станало убийството. Нямаше как да стигнем до нея. В квартала, в който това се случи, не е нещо нормално, заради нивото на сигурност в района. И днес бях до полицията, все още няма нова информация. Научихме за имената на жертвите от българските медии. Тук никой не ги е казал официално. Не бях чувал за такъв човек до вчера", поясни Нене.

А нашите служби обясняват, че Република Южна Африка е предпочитано укритие, защото България няма договор за реадмисия и те не могат да бъдат екстрадирани.

Дали Къро може да е замесен в атентата срещу главния прокурор Иван Гешев - възможна хипотеза, която трябва да се обсъжда в службите и прокуратурата.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.