Отговорно управление или срив в системата: До какво ще доведе ротационният кабинет?

Според Станислав Балабанов от ИТН "задкулисно е договорено политическо правителство"

23.05.2023 | 18:48 Редактор: Петя Кръстева

Продължават срещите между Мария Габриел и акад. Денков, след като първите две политически сили се разбраха за кабинет на ротационен принцип. До този момент Габриел е единственият представител на ГЕРБ-СДС, за който се знае, че ще участва в проектокабинетa. Съставът на правителството с втория мандат обаче остава в тайна. Появиха се спекулации, че той няма да се различава значително от този, предложен преди месец от "Продължаваме промяната".

По информация на Новините ON AIR в него няма да има други представители на ГЕРБ-СДС, освен Габриел. В него обаче ще присъстват членовете на ПП-ДБ. Сред тях са Асен Василев, който ще е предложението за министър на финансите, и Тодор Тагарев - номинацията за министър на отбраната. След нестандартното решение за управление днес последваха и лидерски коментари - на Бойко Борисов и на Кирил Петков. 

Лидерът на ГЕРБ отново показа, че е преотстъпил мястото си за преговори на Мария Габриел. Вместо с междупартийни срещи той се зае с футбол и поведе "Витоша" (Бистрица) към титлата шампион на България по футбол при ветераните. След футболната среща и снимките с привърженици, Борисов коментира, че съставът на бъдещият кабинет все още не е ясен, въпреки слуховете, че той ще бъде същия като предложения преди около месец от "Продължаваме промяната - Демократична България". 

"Много ясно казах, че преговорите се водят от Мария Габриел. Този, който ще е премиер и вицепремиер съответно - има девет месеца ротация, трябва да има самочувствието, знанията, уменията, авторитета да си проведе преговорите с акад. Денков за кабинет", изтъкна той. 

Борисов отговори и на критиките на привържениците на партията, че ГЕРБ-СДС са се коалирали с доскорошните си опоненти ПП-ДБ.

"Това не е коалиция, а отговорно управление", категоричен бе той.  От стадиона в Пловдив Борисов посъветва лидерите на коалицията на ПП-ДБ да не четат и да не гледат сайтове и телевизии, докато не направят правителство. 

"Тези, които биха казали нещо срещу такова правителство, работят за сриване на цялата политическа система", смята депутатът. 

По-рано през деня обаче съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отвърна на критиките заради сътрудничеството с ГЕРБ. Петков се извини на избирателите, тъй като не са изпълнили обещанието си да не включват фигури на първата политическа сила в проектокабинета си. Според него обаче ролята на Мария Габриел е ключова. 

"Този формат не е коалиция, напротив - той е създаден именно защото не можем да направим коалиция с ГЕРБ. Коалицията щеше да е много по-лесна, ако си имахме доверие, но ние, както казах и преди, си нямаме", подчерта съпредседателят на ПП във Facebook. 

Той обеща, че ПП-ДБ ще спазят  отговорността си и ще подкрепят Мария Габриел за премиер след 9 месеца, за да може да има поне 18 месеца редовно управление. 

"Мария Габриел беше ключът, за да може този модел да бъде конструиран. Тя е човек, който има безспорни качества и компетенция в Брюксел", призна Петков.

Междувременно критики спрямо ПП-ДБ дойдоха и от бившия член на формацията и бивш министър на транспорта Николай Събев. Споразумението предизвика остри реакции и у някои парламентарни групи.

"Тези две формации показаха, че в българската политика няма никакво значение какво казваш, какво обещаваш, какви програми имаш, какви платформи имаш. Единственото, което има значение, е каква е волята на американския посланик", коментира решението ми Костадин Костадинов. 

Според Станислав Балабанов от ИТН "задкулисно е договорено политическо правителство". От ДПС и БСП до този момент се въздържат от коментар.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR