Невъзможното изглежда възможно: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС на крачка от правителство, но не и коалиция

Продължават разговорите за съставяне на кабинет

23.05.2023 | 14:12 Редактор: Михаела Димитрова

Продължават разговорите за съставяне на кабинет с втория мандат, след като двете най-големи коалиции - ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" се разбраха за премиер на ротационен принцип. На необявена за медиите среща в парламента новата форма на редовна власт са обсъждали Мария Габриел и акад. Николай Денков.

Новото предложение за ротационно правителство не противоречи на Конституцията. При смяната на министър-председателите би следвало този, който заема поста, да подаде оставка, за да има възможност за образуване на ново правителство.

"В рамките на един парламент могат да се сменят не един, не две, а N брой правителства. Докато не се изчерпят трите проучвателни мандата от страна на президента. Веднъж избрано правителство при посочените в Конституцията предпоставки за предсрочно прекратяване, тоест подаване на оставка на премиера, то тогава започва отначало конституционната рулетка. Отива първият мандат при най-голямата партия, след това при втората и накрая се връчва третият мандат. Най-удачният вариант е премиерът да подаде оставка, за да даде възможност за образуване на правителство. В този случай се прекратяват пълномощията на цялото правителство, тоест и на министрите", заяви докторът по конституционно право д-р Орлин Колев. Той не смята, че е необходимо да бъдат правени конституционни промени", каза Колев.

Според политолога Светлин Тачев ситуацията е очаквана, а нестандартното решение дава възможност да започнат законодателните реформи, както и изготвянето на бюджета.

"От самото начало изглеждаше почти невъзможно първият мандат да бъде реализиран", коментира Тачев.

Социологът Добромир Желязков също не е изненадан от решението, защото извънредната ситуация в държавата и кризата в съдебната власт имат нужда от смели политически ходове.

"Господин Борисов през годините е успял да изгради политическите и ръководни умения, за да може да води партията и нейните симпатизанти в определени посоки", каза той.

А журналистът Валентина Войкова вярва, че ще има разбирателство между бъдещите премиери. "Като психопрофили ми се виждат сходни, те са с добра визия и двамата са академично настроени", допълни тя.

След като вчера лидерът на ГЕРБ-СДС се извини на своите поддръжници за уговорката с доскорошните им политически противници, днес във Facebook бившият транспортен министър от кабинета "Петков" и бивш член на "Продължаваме промяната" Николай Събев написа: "Моля всички, които ме последваха, за да направим България по-добро място като променим системата политически, да приемат моите извинения. Не се справих. Реших, че са назряли условията и хората имат нужда от промяна. Извинете ме. Подведох ви."

Все още не е ясно и кога президентът Румен Радев ще връчи папката с мандата за съставяне на правителство на проф. Николай Денков. Очаква се това да стане до края на седмицата. 

Гледайте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR